Els síndics Ribó i Amat demanen que la ciutadania entengui que s'havia d'accelerar la contractació
BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -
El president del Parlament, Roger Torrent, ha advertit que en el context de la pandèmia és "difícil preservar els principis de transparència", en concret en la contractació pública, i ha insistit en la necessitat de donar un missatge a la ciutadania de confiança cap a les institucions i l'Administració.
Així ho ha dit aquest divendres en la jornada telemàtica del Parlament sobre contractació pública en temps de crisi i els riscos de la corrupció en el context del coronavirus, en la qual ha afirmat que l'Administració s'ha trobat amb "dificultats a l'hora de contractar i prendre decisions polítiques, com també a l'hora de controlar i fiscalitzar".
Per Torrent, en situacions de risc com l'actual s'han de redoblar els esforços per "estar sobre la gestió pública i esvair qualsevol ombra sobre les decisions que es prenen".
"Volem que el Parlament de Catalunya, com deia la presidenta Carme Forcadell, tingui parets de vidre, i garanteixi la transparència. El sistema democràtic beu d'aquest bon govern i d'aquesta integritat pública", ha insistit.
També ha participat en la jornada el síndic de greuges, Rafael Ribó, que ha avisat que hi ha hagut "una pressió molt forta pel context d'emergència sobre les administracions, que s'han vist obligades a prendre decisions més immediates per fer front a la covid-19".
Ribó ha assenyalat que seria "molt injust aixecar sospites i barbaritats" sobre les actuacions de l'Administració en matèria de contractació pública ateses aquestes circumstàncies, perquè al seu parer calia fer ús dels mecanismes disponibles per accelerar la contractació.
"Això no treu fer una revisió posterior a nivell de legalitat. Cal identificar i perseguir aquestes actuacions però cal ser acurats per preservar la idea que moltes administracions han actuat correctament. Si no es recalca, es dona una visió a la ciutadania d'administració amb corruptela, i això és fals", ha resolt.
SINDICATURA DE COMPTES
El síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat, ha recalcat la situació d'incertesa que ha provocat el coronavirus, i ha recordat que aquests darrers sis mesos gairebé s'han tancat 6.000 contractes d'emergència per un valor superior a 600 milions d'euros, i que fins ara "s'havia utilitzat molt poc aquest tipus de contracte".
Amat ha fet algunes recomanacions sobre transparència en la contractació pública, com exigir transparència, justificar les decisions que s'han preses, evitar la dispersió de decisions per reduir riscos, aclarir el marc legal de referència i entendre les operacions "amb el paraigua de l'emergència".
Finalment, ha assenyalat que per a l'Administració pot ser interessant utilitzar alguns mecanismes de contractació pública existents que "ara resulten una mica estranys perquè no s'havien hagut d'utilitzar", com els contractes per acord marc, l'adquisició anticipada amb finançament de licitadors, i els sistemes de retribució vinculats a resultats.