Publicat 13/3/2019 7:36:53 +01:00CET

Torrent es reuneix aquest dimecres amb els grups per renovar el síndic de Greuges

Palau de la Generalitat de Catalunya
DAVID ZORRAKINO (EUROPA PRESS) - Archivo

Els sobiranistes necessiten el PSC, el PP o Cs per fer prosperar un candidat

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat aquest dimecres els grups parlamentaris per abordar la renovació del síndic de Greuges, després que hagi expirat el mandat de Rafael Ribó, sense que hi hagi un candidat clar per substituir-lo.

Torrent iniciar la ronda de contactes amb els representants de Cs a les 11.00 hores; a les 11.30 ser el torn de JxCat; a les 12.00, dels comuns; a les 12.30 es veur amb ERC; a les 13.00, amb la CUP; a les 13.20, amb el PP, i finalitzar les reunions amb el PSC-Units a les 13.40.

A més del substitut de Ribó, abordaran la renovació d'altres rgans que depenen del Parlament i "que compten, o bé amb membres el mandat dels quals ha caducat, o bé amb membres que han renunciat", segons consta en la convocatria de la Cambra.

Diverses fonts de l'oposició han explicat a Europa Press que acudiran a la reunió a escoltar els plantejaments de Torrent per renovar el síndic i que no portaran encara cap nom per al crrec, per la qual cosa previsiblement no es concretar cap candidatura.

La Cambra catalana va obrir la setmana passada el termini d'un mes --acaba el 5 d'abril-- perqu els partits presentin candidatures per al crrec de síndic de Greuges, al qual Ribó no pot optar a un altre mandat, per continuar exercint les funcions fins que es concreti el nom del seu successor.

Els candidats que els grups presentin hauran de comparixer davant de la Comissió del Síndic de Greuges, que haur de pronunciar-se sobre si són idonis i no tenen incompatibilitats, i finalment la Mesa n'haur de proposar un d'ells, perqu es debati i es voti en el ple.

MAJORIA QUALIFICADA

El crrec ha de nomenar-lo el ple per una majoria qualificada de tres cinquenes parts, 81 diputats, per la qual cosa els grups independentistes no tenen els vots suficients per aprovar un nom sense negociar-lo amb l'oposició.

Sumant només els comuns, els grups independentistes tampoc no podran proposar un nom amb garanties de ser elegit --ara mateix JxCat, ERC i la CUP sumen 65 diputats i els comuns 7, lluny dels 81--, la qual cosa els obligar a sondejar el PSC, el PP i Cs.

Si el candidat que finalment la Mesa proposi per ser sotms a votació no assoleix els suports necessaris en el ple, el Parlament obriria un altre període d'un mes per presentar candidatures i reiniciaria el procés de selecció.