Publicat 27/07/2020 10:37

Torrent i Maragall porten a l'ONU, al Consell d'Europa i a Amnistia el seu cas d'"espionatge polític"

La número dos d'ERC a Barcelona, Elisenda Alamany; el president del Parlament, Roger Torrent, i el candidat a l'Alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, i el diputat d'ERC i exconseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, han posat en coneixement del relator de les Nacions Unides per a la Promoció i la Protecció dels Drets de la Llibertat d'Opinió i Expressió, David Kaye; de la comissria dels Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, i d'Amnistia Internacional el cas de "espionatge polític" del qual asseguren que han estat víctimes mitjanant el programari Pegasus.

En un seguit de cartes que ha consultat Europa Press, Torrent i Maragall han afirmat que "l'espionatge a ciutadans i representants polítics constitueix una agressió inacceptable als drets fonamentals".

"El fet que les institucions de l'Estat puguin passar per alt aquests fets sense prendre mesures oportunes, ens obliga a adoptar totes les actuacions que disposem per impedir que aquestes prctiques resultin impunes", han criticat.

En la missiva, Torrent també ha avisat a la comissria Dunja Mijatovic que "hauria pogut ser espiada", perqu tots dos van mantenir una reunió a Estrasburg (Frana) el 14 de maig del 2019, quan assegura que va ser víctima d'aquest presumpte espionatge i s'ha disculpat per aquest fet.

"Ats que és possible que hagi estat una de les persones espiades a través del meu dispositiu, li demano amablement que avalu la informació més recent i que engegui totes les mesures que consideri apropiades per aclarir" aquest afer, ha sostingut Torrent.

El president del Parlament ha explicat que ha demanat explicacions al Govern central i que nou grups polítics representats al Congrés també han exigit que l'executiu reti comptes i que s'engegui una investigació sobre el cas.

REUNIÓ TELEMTICA

A més, Maragall ha convidat els tres representants internacionals a reunir-se amb ell telemticament "per explicar-los els detalls d'aquest cas", que ha qualificat d'atac inacceptable i deplorable als drets fonamentals.

Han recordat que tant el relator de l'ONU com Amnistia Internacional han denunciat "reiterades vegades l'ús abusiu i illegal de Pegasus a diversos pasos com Mxic, el Marroc o l'Arbia Saudita contra periodistes, activistes i polítics", i han destacat que aquesta eina tan sols la poden adquirir governs i agncies d'intelligncia.

Els dos polítics catalans han alertat que si no s'engega una investigació exhaustiva, si els fets no s'aclareixen, "la confiana en les institucions i els principis bsics de la democrcia estaran greument soscavats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés