Actualitzat 27/7/2020 8:48:58 +00:00 CET

Torrent i Maragall porten a l'ONU, el Consell d'Europa i Amnistia el cas Pegasus

La número dos d'ERC a Barcelona, Elisenda Alamany; el president del Parlament, Roger Torrent, i el candidat a l'Alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El president del Parlament, Roger Torrent, i el diputat d'ERC i exconseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, han posat en coneixement del relator de les Nacions Unides per a la Promoció i la Protecció dels Drets de la Llibertat d'Opinió i Expressió, David Kaye; de la comissària dels Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, i d'Amnistia Internacional el cas de "espionatge polític" del qual asseguren que han estat víctimes mitjançant el programari Pegasus.

En un seguit de cartes que ha consultat Europa Press, Torrent i Maragall han afirmat que "l'espionatge a ciutadans i representants polítics constitueix una agressió inacceptable als drets fonamentals".

"El fet que les institucions de l'Estat puguin passar per alt aquests fets sense prendre mesures oportunes, ens obliga a adoptar totes les actuacions que disposem per impedir que aquestes pràctiques resultin impunes", han criticat.

En la missiva, Torrent també ha avisat a la comissària Dunja Mijatovic que "hauria pogut ser espiada", perquè tots dos van mantenir una reunió a Estrasburg (França) el 14 de maig del 2019, quan assegura que va ser víctima d'aquest presumpte espionatge i s'ha disculpat per aquest fet.

"Atès que és possible que hagi estat una de les persones espiades a través del meu dispositiu, li demano amablement que avaluï la informació més recent i que engegui totes les mesures que consideri apropiades per aclarir" aquest afer, ha sostingut Torrent.

El president del Parlament ha explicat que ha demanat explicacions al Govern central i que nou grups polítics representats al Congrés també han exigit que l'executiu reti comptes i que s'engegui una investigació sobre el cas.

REUNIÓ TELEMÀTICA

A més, Maragall ha convidat els tres representants internacionals a reunir-se amb ell telemàticament "per explicar-los els detalls d'aquest cas", que ha qualificat d'atac inacceptable i deplorable als drets fonamentals.

Han recordat que tant el relator de l'ONU com Amnistia Internacional han denunciat "reiterades vegades l'ús abusiu i il·legal de Pegasus a diversos països com Mèxic, el Marroc o l'Aràbia Saudita contra periodistes, activistes i polítics", i han destacat que aquesta eina tan sols la poden adquirir governs i agències d'intel·ligència.

Els dos polítics catalans han alertat que si no s'engega una investigació exhaustiva, si els fets no s'aclareixen, "la confiança en les institucions i els principis bàsics de la democràcia estaran greument soscavats".

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tres detinguts per vendre marihuana a tota Europa des de Sant Quirze (Barcelona)

 2. 2

  Treballen en l'extinció d'un foc en una empresa a Sant Fruitós de Bages (Barcelona)

 3. 3

  L'Ajuntament de Lleida demana al Govern competència en habitatge per mobilitzar pisos buits

 4. 4

  La Generalitat farà cribajes massius de Covid-19 en dos barris de Barcelona

 5. 5

  El Parc Natural de Montsant (Tarragona) protagonitza una exposició de fotografia nocturna