Publicat 11/4/2019 18:35:40 +02:00CET

Torrent expulsa Rodríguez (PP) del ple del Parlament

AMP.- El Parlament no renuncia a la via unilateral a l'independncia i rebutja un nou 155
EUROPA PRESS

És la segona expulsió de la Cambra des de la del popular Josep Curto el 1996

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, ha expulsat aquest dijous el diputat del PP Santi Rodríguez del ple de la Cambra després de cridar-li l'atenció diverses vegades durant una discussió.

En el debat d'una moció, Natlia Snchez (CUP) ha mostrat una foto de l'escarni a la candidata del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, a la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) al costat d'un acompanyant amb el bra alat, la qual cosa s'ha interpretat com una "salutació feixista".

Després del debat, la popular Esperanza García ha demanat la paraula per afirmar: "El PP sempre ens trobar amb el bra i la veu ferma per defensar la llibertat i la democrcia i perqu no es produeixin fets com els de la UAB".

Després d'aix, hi ha hagut una picabaralla entre diputats de la CUP, PP i ERC i, des del seu escó, Rodríguez ha assegurat a Torrent que els estaven "increpant", per el president li ha recordat que no tenia el torn de la paraula i li ha cridat l'atenció tres vegades seguides, mentre el diputat feia gestos de negació amb els braos.

Així, Torrent li ha demanat que sortís de l'hemicicle i finalment, ha sortit acompanyat de García, adreant unes paraules al president del Parlament abans de deixar l'hemicicle.

Després, el portaveu de Cs a la Cambra, Carlos Carrizosa, ha demanat la paraula per una qüestió d'ordre i ha ratllat d'intolerable que "aquells que donen suport als grups que insulten i trenquen les seus insultin un diputat del Parlament i s'expulsi a l'insultat".

"És indignant! És indignant! És lamentable que vost expulsi un company diputat insultat pels feixistes", ha cridat Carrizosa en referncia a la CUP, i Torrent li ha demanat baixar el to.

La diputada cuapaire', que ha tornat a intervenir per allusions, ha replicat que el seu partit sap que "el feixisme mata i l'únic compromís de la CUP amb la democrcia és l'antifeixisme".

"Vosts, avui, el que defensen amb el bra alat ho ha vist tothom. Un nazi al costat de la senyora Cayetana Álvarez de Toledo, cap de llista del PP. Amb la seva vehemncia deslligada estan defensant aquest bra alat", ha dit.

Carrizosa ha tornat a prendre la paraula per explicar que aquest mateix dijous "els amics dels quals han insultat el company del Parlament" han agredit una companya del seu partit a la qual han embenat el turmell per rebre puntades, segons ha narrat.

El diputat de JxCat Eduard Pujol ha recordat que un altre diputat els ha ratllat de racistes i xenfobs, i que no han dit res, per ara no volien estar callats quan "alguns converteixen el Parlament en un espectacle de taverna".

Finalment, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que est a la zona de l'hemicicle al costat de la CUP i el PP, ha assegurat que no s'ha insultat a ningú: "Solament li hem preguntat si, quan deia que havien estat increpats, es referia també a aquell que ha aixecat el bra fen la salutació feixista".

UN ANTECEDENT

És la segona expulsió en la histria del Parlament durant la democrcia, per la primera efectiva: el 6 d'octubre del 1994, el llavors president de la Cambra, Joaquim Xicoy, va expulsar el portaveu parlamentari del PP, Josep Curto.

Xicoy el va fer sortir, es va produir rebombori i es va suspendre el ple: durant aquest recés, Josep Curto va demanar disculpes i la sessió es va reprendre amb ell.