Publicat 18/7/2019 13:57:26 +02:00CET

Torrent defensa la llibertat de creació "en un moment complex" durant la presa de possessió del Conca

J.Font, V.Panyella, S.Casals, M.Troguet, N.Iceta, I.Colomer, M,Vaig portar amb R.Torrent i M. Vilallonga
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, ha subratllat aquest dijous la importància del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (Conca) en el context actual, i ha assegurat que és necessari defensar la llibertat de creació i de manifestació cultural "en un moment complex per a la defensa dels drets fonamentals".

Torrent, durant la presa de possessió del Conca, també ha destacat els nous desafiaments als quals s'enfronta la cultura, i recorda que existeix un "procés transformador molt important que està modificant les plataformes i que canvia com accedim a la cultura i quin tipus de cultura consumim".

Ha afirmat que, per afrontar aquests desafiaments, cal que el Conca i el Parlament actuïn conjuntament i es facin còmplices de la feina que tenen per endavant, i apunten que tots dos òrgans participen en uns objectius "absolutament transversals i compartits".

Torrent ha fet aquestes declaracions durant la presa de possessió dels set nous membres del plenari que dirigeix el Consell Nacional de Cultura i de les Arts (Conca), que s'ha celebrat aquest dijous al Parlament i que ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngels Vilallonga.

L'escriptora i membre entrant del plenari Vinyet Panyella, ha parlat en nom del nou grup i ha expressat el seu agraïment al Govern per la confiança que se'ls atorga, i ha confirmat el compromís de tots a favor de la cultura.

"Som un grup heterogeni i transversal pel que fa als nostres perfils professionals i a la dedicació que exercim en la cultura, però ens uneix una trajectòria compromesa amb la cultura, en la creença que és el bé social més important", ha explicat.

Panyella ha assegurat que la voluntat del grup és contribuir a la cultura des de la responsabilitat que assumeixen i amb tot l'esforç que requereix la creació, construcció i consolidació d'un Conca que treballa "a favor d'un país més ric, més just, més plural i més lliure".

LA DIRECCIÓ DEL NOU CONCA

També ha avançat alguns dels punts que tractarà el nou plenari, i han assegurat que recullen les diferents manifestacions que els portaveus de cultura dels grups parlamentaris van expressar en motiu del seu nomenament, així com les recomanacions de la consellera de cultura i intercanvis d'opinió entre els membres entrants.

Segons Panyella, aquests punts se centraran a estudiar "els costos i finançament de la cultura, els desafiaments de futur, la societat plural i canviant, les necessitats d'inclusió, la perspectiva de gènere, les relacions entre el sector públic i privat, la interrelació entre educació i cultura, i el diàleg amb la totalitat d'agents implicats", entre d'altres.

La renovació del plenari del Conca es va aprovar al Parlament el passat 10 de juliol, i els elegits per formar part d'aquesta nova junta són els escriptors Jordi Font i Vinyet Panyella; els gestors culturals Salvador Casals, Margarida Troguet i Núria Iceta; el director d'orquestra Edmon Colomer; i la productora de cinema Míriam Porté.