El president del Parlament, Roger Torrent.
EUROPA PRESS- DAVID OLLER

Signarà una resolució perquè Aragonès convoqui les eleccions el 14 de febrer

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, ha constatat aquest dilluns que s'ha esgotat el termini de dos mesos per investir un nou president del Govern després de la inhabilitació de Quim Torra sense que cap grup hagi presentat un candidat, per la qual cosa aquesta mitjanit la cambra catalana es dissoldrà i es convocaran eleccions el 14 de febrer.

En una roda de premsa, ha explicat que, quan es tanqui el registre del Parlament a les 18.00, signarà una resolució per notificar que no ha rebut cap proposta dels grups per investir un nou president, i ho comunicarà al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, per signar el decret de convocatòria d'eleccions.

Vicepresidència de la Generalitat ja ha informat que aquest dilluns a les 19.00 hores Aragonès signarà el decret de convocatòria i dissolució de la cambra, que es publicarà dimarts en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) perquè els comicis se celebrin 54 dies després --el 14 de febrer--, tal com estableix la llei orgànica del règim electoral (Loreg).

Torrent ha defensat que, malgrat que es dissolgui la cambra, el Parlament no es paralitza del tot, perquè s'activarà la Diputació Permanent, l'òrgan que gestiona l'activitat parlamentària quan es convoquen eleccions autonòmiques.

En aquest sentit, ha apuntat que previsiblement a partir de l'11 de gener se celebrarà alguna reunió de la Diputació Permanent per convalidar els decrets que pot aprovar el Govern sobre el coronavirus.

Si els grups o el mateix Govern ho sol·liciten, l'executiu català podrà comparèixer en aquest òrgan per informar sobre la gestió de la crisi sanitària, tal com ha fet cada 15 dies en el ple de la cambra al llarg d'aquests mesos.

LEGISLATURA "MARCADA PER LA REPRESSIÓ"

Sobre la valoració de la legislatura, ha destacat que ha servit per "recuperar" les institucions catalanes després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

També ha afirmat que ha estat una legislatura "marcada per la repressió, amb episodis molt rellevants políticament i molt dolorosos des d'un punt de vista personal", com l'empresonament de l'exconseller Jordi Turull abans del seu segon debat d'investidura com a president de la Generalitat, i per la judicialització de l'activitat parlamentària.

No obstant això, ha negat que hagi estat una legislatura perduda i ha reivindicat l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2020, després de tres anys de pròrroga, i de diverses lleis que han "ampliat drets de caràcter cívic i material".

Així mateix, ha apostat perquè la propera legislatura sigui la de la "reconstrucció" després de la crisi que ha provocat el coronavirus i que també serveixi per recuperar la unitat estratègica dins l'independentisme.