Publicat 14/07/2020 14:44

Torrent anuncia mesures legals contra el Govern espanyol per espionatge: "Arribarem fins al final"

El president del Parlament, Roger Torrent, al Parlament. Barcelona, Catalunya (Espanya), 14 de juliol del 2020.
PARLAMENTO DE CATALUÑA

Demana a l'executiu central depurar responsabilitats

BARCELONA, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest dimarts que emprendr "totes les accions polítiques i legals que siguin necessries" després que hagi transcendit que ha estat víctima d'un cas d'espionatge a través d'un programari installat en el seu mbil al qual només tenen accés governs i cossos de seguretat.

"Arribarem fins al final perqu s'aclareixi tot. Arribarem fins al final perqu s'aclareixi la veritat. Arribarem fins al final perqu s'aclareixi aquest cas", ha expressat en una declaració institucional després de saber-se aquesta informació que han avanat 'El País' i 'The Guardian', i ha confirmat Europa Press.

Pel president de la cambra catalana aquest cas demostra que a l'Estat espanyol "es practica l'espionatge contra els adversaris polítics" una cosa que, segons el seu criteri, és impropi d'una democrcia, per la qual cosa ha cridat el conjunt dels demcrates a preocupar-se per aix i el Govern espanyol a depurar responsabilitats.

Torrent ha recordat que la institució ha reiterat que a Espanya es persegueix la dissidncia política i ha subratllat que la seva antecessora, Carme Forcadell, --com altres polítics independentistes -- és a la presó "per permetre als catalans decidir el seu futur".

Per aix, en allocució a l'executiu central ha preguntat: "Quina opinió té sobre aquest cas d'espionatge polític? Qu opina que el president d'un parlament sigui espiat?".

Per Torrent si el Govern central coneixia aquests fets, en seria cmplice; en cas contrari, demostraria un símptoma "molt preocupant de negligncia política i desconeixement de presumptes prctiques illegals".

Ha explicat que el programari va aprofitar una vulneració de Whatsapp per accedir a 1.400 mbils entre abril i maig del 2019, en un centenar dels quals es van fer investigacions "abusives i per motivacions polítiques" a líders socials, advocats, activistes, periodistes o polítics, com l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, i el membre de l'ANC Jordi Domingo.

Ha alertat que el fet que s'hagin escoltat i registrat converses amb altres líders polítics, sindicals econmics, companys de partit o representants internacionals, "posa en risc" els seus drets fonamentals.

Torrent ha criticat que amb aquest cas s'ha vulnerat la seva privadesa, el dret al secret de les comunicacions i el dret a desenvolupar un projecte polític "sense intromissions illegítimes": el programari permetia escoltar converses de mbil o presencials sempre que el telfon estigués a prop i permetia tenir accés a les imatges i serveis de missatgeria.

"Sabíem de l'existncia de prctiques illegals dutes a terme contra l'independentisme, per avui disposem de proves fefaents que ho demostren", ha afegit.

En aquest sentit, s'ha mostrat disconforme amb el fet que el Govern central es reivindiqui com "el més progressista de la histria" i ha advertit que no es pot permetre que prctiques d'aquest tipus quedin impunes.

Ha instat a posar fi a "la guerra bruta contra l'independentisme", a més de no criminalitzar un moviment que ha qualificat de pacífic i democrtic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés