Quim Torra rep Pedro Sánchez a l'entrada del Palau de la Generalitat

Actualitzat 6/2/2020 12:09:13 CET

Marc Brugat - Europa Press

El president català li regala dos llibres sobre drets humans i el valor de la llibertat

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Quim Torra, ha rebut aquest dijous el president del Govern central, Pedro Sánchez, a les portes de la Generalitat, on l'ha rebut la formació de gala dels Mossos d'Esquadra amb una catifa vermella, pròpia d'aquestes trobades, per celebrar la eunió entre presidents.

Tots dos dirigents s'han donat la mà a la porta de la Generalitat sota la pancarta que penja del balcó que diu 'Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans'.

Després de la salutació, Torra i Sánchez han passat revista als Mossos i s'han aturat davant de l'escultura del Desconsol de Josep Llimona on han intercanviat unes paraules, i després s'han dirigit cap al Saló dels Diputats, creuant el Pati del Tarongers, per començar la trobada.

Amb un fort desplegament policial i mediàtic, Sánchez ha arribat puntualment a les 12.00 hores en un Audi A8 al Palau, on l'esperava Torra des de feia uns minuts, amb l'habitual llaç groc a la solapa esquerra de l'americana i la insígnia de la Generalitat.

Després de donar-se la mà, tots dos han xerrat breument a les portes del Palau de la Generalitat i després han entrat.

Un cop dins del Palau, tots dos presidents han parlat uns instants al pati de l'entrada abans de pujar l'escala de pedra.

A la galeria, han posat davant els mitjans de comunicació abans d'accedir a la sala Mare de Déu de Montserrat, on s'entrevistaran i en la qual el president català sol rebre les visites d'alt rang.

Entre les dues butaques dels presidents i darrere seu, les banderes espanyola i catalana, col·locada l'espanyola al costat esquerre (la que es considera preferent) lluïen com l'únic guarniment.

En una taula de la sala, sí s'hi havien col·locat diversos llibres sobre la història i l'art de Catalunya, exemplars que habitualment acostuma a regalar Torra en les seves visites.

Aquesta vegada, Torra ha optat per obsequiar Sánchez amb una edició d''Inventing Human Rights', de Lynn Hunt, sobre l'aparició i el desenvolupament dels drets humans des de la Il·lustració fins a la Declaració Universal dels Drets Humans del 1948, ha informat el Govern.

El segon llibre que li ha regalat és 'Llibertat i Sentit', de Lluís Solà, un assaig sobre els valors de la llibertat, la justícia, o l'amor.

Durant els minuts que la premsa gràfica ha pogut captar imatges dels primers instants de la reunió, hi havia a la mateixa sala, que és àmplia, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias; la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera; el cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo; el secretari general de la Presidència, Félix Bolaños; el director adjunt del gabinet, Paco Salazar; i el secretari d'estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver.

PROTESTES

Els Mossos han establert un fort cordó policial a tota la plaça Sant Jaume, que ha obligat els ciutadans que volien protestar a fer-ho al carrer Paradís --que mira cap a la plaça--, però evitant que poguessin veure l'arribada de Sánchez perquè hi havia un furgó policial.

No obstant això, no han pogut evitar que el president del Govern central sentís xiulets i crits de 'Llibertat presos polítics' quan ha arribat.

Els manifestants han arribat als voltants de la plaça Sant Jaume molt abans de l'arribada de Sánchez, i han cridat 'Quim Torra, el nostre president' i 'Independència', entre d'altres.

Contador