Publicat 27/12/2019 22:05:48 +01:00CET

Torra recorre la decisió de la JEP al·legant que no pot decidir sobre incompatibilitats

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una foto d'arxiu durant l'ofrena floral a la tomba de Francesc Macià, a Montjuïc (Barcelona) a 25 de desembre de 2019.
Pau Venteo - Europa Press

Demana que la JEP torni a dictar resolució després d'escoltar al Parlament

BARCELONA, 27 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un recurs a la Junta Electoral Central (JEC) sobre la resolució del 24 de desembre de la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona perquè considera que aquesta no té competències per decidir sobre incompatibilitats dels diputats del Parlament.

El recurs, presentat aquest divendres i recollit per Europa Press, demana "impugnar la decisió de la JEP de Barcelona de no donar tràmit d'audiència al Parlament" abans de desestimar, en aquesta resolució, les peticions d'inhabilitació de Torra presentades per PP, Cs i Vox després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "en sentència no ferma" per desobediència al no retirar la pancarta i el llaç groc de la Generalitat en període electoral.

Torra també vol impugnar la decisió de la JEP de "declarar-se competent per conèixer sobre l'al·legada incompatibilitat sobrevinguda en la qual, segons els partits sol·licitants, hauria incorregut com a diputat al Parlament", com a conseqüència de la sentencia del TSJC, malgrat no ser competent la JEP, defensa.

Així, el president català demana a la JEC que la Junta provincial repeteixi la resolució després d'escoltar al Parlament, ja que considera que la JEP hauria d'haver traslladat les sol·licituds a la Càmera catalana o bé hauria d'haver inadmès les peticions.

INCIDÈNCIA SOBRE EL PARLAMENT

Ha mostrat la seva sorpresa davant el fet que la JEP es pronunciï sobre "unes sol·licituds que poden tenir una incidència directa sobre la composició del Parlament sense donar, si més no, trasllat d'aquestes sol·licituds al Parlament a l'efecte de que pogués presentar les al·legacions" que considerés.

La JEP "en declarar-se competent, sense ser-ho, per conèixer aquest assumpte, no ha tingut en compte la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC), ni els mateixos precedents de la JEC", segons Torra, que també veu una vulneració de l'Estatut.

El president ha afirmat que en termes expressats per la JEC, "la competència per enjudiciar les situacions d'incompatibilitat dels diputats del Parlament correspon, en tot cas, al mateix Parlament, per la qual cosa la JEP de Barcelona havia d'haver inadmès les sol·licituds".

També ha criticat que els partits polítics que van presentar les sol·licituds "no disposen de legitimació activa per sol·licitar l'expedició de la credencial de diputat en el Parlament en favor d'eventuals electes d'altres candidatures", com va pretendre el PP davant la JEP.

En la resolució del 24 de desembre, la JEP va desestimar, amb un vot particular, les peticions d'inhabilitació del president Torra presentades per PP, Cs i Vox, que demanaven el seu cessament com a diputat, la qual cosa comportaria el seu cessament com a president, davant el que la Junta va recordar que se'l va condemnar com a president, no com a diputat.

També va afirmar que la JEC mai ha cessat un diputat que a més presideixi una autonomia, sinó que els precedents de cessament són per sentències no fermes d'alcaldes condemnats per delictes contra l'Administració pública vinculats a la corrupció, amb presó a més d'inhabilitació.

el més llegit

 1. 1

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig

 2. 2

  La Tagliatella obre un restaurant al centre Xperience de Sant Boi

 3. 3

  Dos detinguts pel robatori a l'interior d'un domicili de Sant Carles de la Ràpita mentre els propietaris dormien

 4. 4

  Terrassa posa en marxa un projecte pilot per reforçar el paper dels farmacèutics en la lluita contra la covid-19

 5. 5

  ANUL·LA L'ANTERIOR:Confirmats quatre positius per covid-19 a la residència Alt Camp de Valls