Torra recorre la decisió de la JEC al Suprem i en demana la suspensió cautelar

Publicat 8/1/2020 16:53:50CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple extraordinari al Parlament de Catalunya després de la decisió de la Junta Electoral el 4 de gener del 2020
Pau Venteo - Europa Press

Considera que suposa "una violació grollera" de drets fonamentals

BARCELONA, 8 gen. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Quim Torra, ha presentat un recurs davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem (TS) contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC), en el qual demana la suspensió cautelar de l'acord, que demana retirar-li la credencial de diputat.

El recurs contenciós-administratiu, que ha consultat Europa Press aquest dimecres, defensa la "protecció dels drets fonamentals" després de l'acord, que es va conèixer divendres passat i que Torra va rebre aquest dimarts en un comunicat oficial.

La JEC va ordenar retirar la credencial de diputat de Torra després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver mantingut una pancarta sobre la llibertat dels dirigents independentistes presos al balcó de la Generalitat.

El recurs, que afirma que la JEC no té la "imparcialitat imprescindible", demana mesures extremadament cautelars per evitar causar un perjudici greu i irreparable no només per a Torra, sinó el Parlament, la resta dels seus diputats i el conjunt dels ciutadans que representa i que el van elegir.

A més, afirma que l'administració electoral és "manifestament incompetent" per resoldre sobre la pèrdua de la condició de diputat del Parlament, i afegeix que la Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEP) estava constituïda exclusivament per a les eleccions generals del 10N.

Considera que l'acord de la JEC "suposa una violació grollera" de drets fonamentals i té la finalitat de privar a Torra i als ciutadans que representa dels seus drets polítics.

Afegeix que Torra "no és culpable en cap supòsit d'incompatibilitat aplicable als diputats al Parlament", per la qual cosa considera que l'acord suposa una vulneració de drets fonamentals i implica arbitrarietat i una desviació de poder que pretén privar dels seus drets a Torra, segons el recurs.

Creu que és una vulneració de l'ordenament jurídic: "Tant com si al Parlament se li ocorregués declarar la destitució o deixar sense efecte el nomenament dels vocals de la JEC", i assegura que l'administració electoral és incompetent per jutjar les situacions eventuals d'incompatibilitat dels diputats de la cambra catalana.

Avisa que cap altre estat membre de la UE determina que una persona és inelegible amb una sentència penal no ferma, la qual cosa "sembla un reflex fidel d'alguna cosa molt més profunda com és la falta de qualitat o d'altura democràtica" de part de l'ordenament jurídic i de la seva interpretació.

"CONFUSIÓ" DE CONCEPTES

A més, sosté que l'acord de la JEC causa confusió entre els conceptes d'inelegibilitat i incompatibilitat: "Aquesta confusió ni obeeix a una negligència ni és innocent", sinó que pretén justificar la usurpació d'unes competències que en cap cas corresponen a la JEC, assegura el recurs.

"És evident que qui ha estat elegit no pot esdevenir inelegible en relació amb un procés que ha conclòs", i ningú que hagi estat elegit pot esdevenir inelegible --n'hi ha prou amb consultar el Diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola--, destaca el recurs, que creu que l'acord està viciat per la més radical de les nul·litats i no pot desplegar cap efecte.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  Anticorrupció demana la imputació de Ribó per un presumpte suborn en el cas 3%

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista