Publicat 9/9/2020 13:23:19 +02:00CET

Torra rebutja pronunciar-se sobre les conseqüències de la seva possible inhabilitació

El líder del PSC, Miquel Iceta, escolta el president de la Generalitat, Quim Torra, en el ple del Parlament
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA 9 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebutjat aquest dimecres pronunciar-se sobre les conseqüències de la seva possible inhabilitació i ha centrat el focus en els motius del procés judicial al Tribunal Suprem: "Es tracta de saber per què hi ha una inhabilitació. Per què per una pancarta s'ha inhabilitat un president".

Durant la sessió de control al president en el ple del Parlament, el líder dels socialistes a la cambra, Miquel Iceta, li ha recordat que ja va assumir públicament que la sentència del Tribunal Suprem comportaria la seva inhabilitació com a president i que va demanar a la cambra que no nomenés cap substitut.

Tenint en compte que Torra no ha fet pública la data en la qual vol convocar les eleccions, Iceta ha conclòs que el pla del president passa per tenir un president interí, que no tindria capacitat ni per convocar els comicis ni per aprovar uns comptes, per la qual cosa li ha preguntat "quins serien els beneficis per a les institucions i per al país".

El president li ha retret que hagi preguntat per les conseqüències de la seva eventual inhabilitació en comptes de mostrar-li el seu suport: "Vostès han estat sempre al costat de la democràcia i els valors republicans. No es posaran al costat de la llibertat d'expressió?".

El líder dels socialistes ha criticat que no respongui a la pregunta i ha ironitzat que potser es deu al poc temps que fa que ocupa el càrrec, a la qual cosa Torra ha replicat que és cert perquè ell no fa 30 anys que és a la política.

Iceta ha explicat que el PSC sempre ha estat al costat de la democràcia i de les institucions "quan s'ho han merescut", ha recordat que van advertir el president de les conseqüències de desobeir i que va fer el contrari del que li van recomanar, i ha subratllat que si l'inhabiliten és per la decisió del Suprem de ratificar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya basada en les lleis catalanes que ha aprovat el Parlament, per la qual cosa li ha demanat que convoqui eleccions.

GOVERN SENSE PDECAT

En una altra pregunta, la diputada dels comuns Marta Ribas li ha demanat que expliqui els motius de la reforma del Govern que va escometre dijous; en concret el canvi en la Conselleria d'Empresa i Coneixement on va substituir l'única consellera del PDeCAT, Àngels Chacón, per Ramon Tremosa.

Ribas ha criticat el canvi en un moment de crisi també per al teixit industrial i empresarial de Catalunya, i li ha recordat que abans de la pandèmia, es va comprometre a fer pública la data d'unes eleccions després de reconèixer que el Govern estava "trencat", per la qual cosa li ha preguntat si complirà la seva paraula.

Torra ha respost que és facultat del president nomenar i cessar els seus consellers, tot i que no ha entrat en els motius del canvi, i també ha criticat els comuns per haver-li fet aquesta pregunta en comptes de fer públic el seu suport a un president que afronta un judici per desobediència.

"Les esquerres solen estar al costat de la llibertat d'expressió. Ja és trist que aquest burgès català de dretes, que hagi de ser jo, qui desobeeixi", ha ironitzat el president, que ha recordat que aquesta setmana comença el curs escolar i que hauria de ser la prioritat per als comuns, segons el seu criteri.

BAIXA PER ALS PARES

De la seva banda, el president de JxCat a la cambra, Albert Batet, ha defensat la gestió de la Generalitat de la crisi sanitària i ha criticat la del Govern central, a qui ha exigit que doni una resposta als pares dels fills que s'hauran d'estar a casa per la covid-19, ja sigui per ser positius o haver estat en contacte amb un infectat.

Torra ha ironitzat sobre el fet que al final han estat el grup republicà i JxCat qui han fet una pregunta sobre els afers que ell considera cabdals per a Catalunya en aquests moments: "A ningú se li acudeix que en aquest país hi ha un tema més important?", i ha convingut amb Batet que s'ha d'exigir una prestació per baixa laboral per a aquests pares.

Contador