Actualitzat 11/3/2019 10:03:39 +00:00 CET

Torra ratifica l'acord de finançament d'Aran (Lleida) per als propers cinc anys

Av.- Torra ratifica l'acord de finanament d'Aran (Lleida) per als proper
GENERALITAT

Es compromet a desenvolupar la llei de l'Aran "en totes les seves capacitats i possibilitats"

VIELHA (LLEIDA), 11 mar� (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ratificat aquest dilluns l'acord de finanament de la Vall d'Aran per als propers cinc anys, la qual cosa permetr donar una "estabilitat molt desitjada" al Conselh Generau d'Aran.

Així ho ha anunciat en una declaració institucional després de reunir-se amb el síndic d'Aran, Carles Barrera, abans de celebrar per primera vegada la reunió del Consell Executiu a Aran en qu aprovaran un paquet de mesures per enfortir l'autogovern arans i potenciar "un territori singular amb personalitat prpia".

Després de recordar que la disposició addicional primera de la llei d'Aran reconeix el dret d'autodeterminació del poble arans, ha assegurat que és així com Catalunya reconeix "realitats nacionals, un dret que també vol veure reconegut per a ella".

Per Torra, el benestar, el progrés i la prosperitat dels aranesos beneficiar sempre els catalans, i ha recordat que el reconeixement d'Aran, a més de la llei aprovada el 2015, s'ha tradut també en la creació d'una secretaria en la Conselleria de Presidncia per dotar les relacions amb Aran "d'una eina de rang superior".

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

"És la voluntat del Govern catal que presideixo, desenvolupar la llei que defineix el rgim especial d'Aran en totes les seves capacitats i possibilitats", ha assegurat el president de la Generalitat, que ha cridat a aprofitar la candidatura catalana en els Jocs Olímpics d'Hivern per situar els Pirineus en el seu lloc.

Així, ha apellat a reforar l'enteniment catalanoarans per reforar tots dos territoris "com a baluards de la democrcia i la llibertat en un moment canviant i incert" en una Catalunya que, al seu parer, viu un estat d'emergncia que ha fet que una part de l'anterior govern sigui a la presó i l'altra hagi d'haver de viure fora d'Espanya.

Es tracta, ha afegit, d'aprofitar "les sinergies actuals per consolidar un moment de plenitud en les relacions bilaterals entre tots dos pasos, entre les dues realitats nacionals".

el més llegit

 1. 1

  Excavacions a Banyoles (Girona) descobreixen un pou amb restes visigòtiques "excepcionals"

 2. 2

  La Crida aposta per dissoldre's i sumar-se al nou partit de Puigdemont

 3. 3

  La Generalitat confirma 40 casos més de coronavirus a Lleida, 33 al Segrià

 4. 4

  Colau i ERC pacten la "culminació" del 22@ per generar 60.000 ocupacions i habitatge públic

 5. 5

  Salut derivarà "amb tota probabilitat" malalts de Lleida a altres ciutats