Publicat 22/03/2020 17:42CET

Torra planteja a Sánchez un paquet de mesures socioeconòmiques urgents

El president de la Generalitat, Quim Torra, participa en la videoconferència amb els presidents autonòmics
GENERALITAT

   Defensa aplicar-ho "tot alhora; i si no, no té sentit"

   BARCELONA, 22 mar� (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat aquest diumenge davant els presidents del Govern central i de les autonomies un paquet de mesures socioeconòmiques pel coronavirus, i ha defensat aplicar-ho ja "i tot alhora; i si no, no té sentit".

   "Les decisions que es prenguin avui no tindran efecte real fins a dins de 15 dies; per tant, no podem esperar a viure una situació pitjor", ha dit en roda de premsa telemàtica després de la videoconferència de Pedro Sánchez i els presidents autonòmics.

   Torra ha resumit les seves propostes (a més del confinament total excepte para serveis bàsics) en "tot un paquet econòmic que en aquests moments faci que ningú hagi d'estar angoixat pel seu futur laboral".

AUTONOMIES I ENS LOCALS

   Ha urgit a modificar la Llei d'estabilitat pressupostària, perquè "els límits que imposa actualment són una cotilla insuportable" que no s'adecua a la situació actual, per això veu necessari suspendre la regla de despesa i d'objectius de dèficit de les comunitats per 2020 i 2021.

   També demana mecanismes de finançament per a les autonomies que ho requereixin; suprimir la regla de despesa per als ens locals, i eliminar les limitacions per a l'ús del superàvit de 2019.

   Per al sector sanitari reclama més recursos: que els 2.800 milions d'euros que l'Estat "es va comprometre a transferir" a les comunitats per a la gestió de la sanitat siguin a fons perdut, i no a compte del finançament de les autonomies.

   A més, demana flexibilitzar la contractació pública d'urgència (persones i serveis) per als ens locals; i "com a mínim" triplicar els recursos per a ajudes socials atorgats a les comunitats (ara l'Estat dóna 300 milions).

VULNERABLES: LLOGUERS I SUBMINISTRAMENTS

   Una altra petició és regular la suspensió de lloguers durant el confinament, pensant en els vulnerables "i els nous vulnerables que arribaran amb els efectes de la pandèmia", a més de pimes i autònoms que quedaran més afectats; i allargar la impossibilitat de tallar subministraments a vulnerables, a més d'ampliar els supòsits de vulnerabilitat.

   Una altra mesura són ajudes a famílies que treballin en serveis essencials i que tinguin persones depenents (Itàlia ha aprovat una prestació de 600 euros, ha dit); i una paga que compensi a pares i mares que hagin de reduir la seva jornada laboral durant el tancament de les escoles dels seus fills (Dinamarca permetrà temporalment menys hores de treball i compensarà la diferència d'ingressos amb la prestació de l'atur).

OCUPACIÓ, PIMES I AUTÒNOMS

   Torra ha plantejat millorar la prestació per a autònoms; bonificar fiscalment el manteniment de l'ocupació, amb l'Impost de Societats; millorar les condicions dels ERTE, ampliant els supòsits de força major, "i percentatges superiors del sou dels treballadors coberts per l'Estat si el confinament s'allarga"; i que els empleats no hagin d'esperar el 10 de maig per cobrar les primeres prestacions.

   Quant a pimes i autònoms, demana suspendre els terminis de pagament de les retencions d'IRPF, IVA, Societats i cotitzacions socials, i de deutes tributaris liquidats per l'Administració; millorar els mòduls per a IRPF i IVA de les empreses més petites; i una moratòria de deutes bancaris de pimes i autònoms afectats pel coronavirus.

   En finançament, tres mesures: classificar les condicions d'accés a les mesures de liquiditat, "i els avals han de tenir una cobertura del 100%"; rebaixar substancialment el mínim de 7.000 euros per accedir al finançament; i ampliar la línia de finançament de 200 milions per recolzar al transport, turisme, hostaleria, educació, cultura i oci, i amb caràcter de crèdit ampliable.

INVESTIGACIÓ I TELECOMUNICACIONS

   Sobre investigació, la Generalitat veu insuficient destinar 30 milions a treballar sobre el coronavirus.

   I demana suprimir l'article 20 del Reial decret 8/2020 de mesures urgents pel coronavirus, que suspèn la portabilitat de numeració fixa i mòbil entre companyies de telecomunicacions durant l'estat d'alarma, perquè "beneficia solament a tres companyies i perjudica els consumidors" ara que les comunicacions són essencials.

IGUALTAT EN SUBMINISTRAMENTS SANITARIS

   El president del Govern valora el Reial decret en general, però creu que fan falta més mesurades, i no només el compromís de les administracions, sinó també de l'empresariat.

   Torra ha urgit a un bon sistema per a subministraments i materials sanitaris davant el coronavirus, i demana a Sánchez dialogar amb les autonomies "un criteri transparent i equitatiu de repartiment dels materials de protecció sanitària", ja que les competències estan en l'Estat amb l'estat d'alarma.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés