Publicat 29/5/2019 12:50:44 +02:00CET

Torra ofereix a l'oposició reprendre la negociació dels pressupostos del 2019

Parlament
David Zorrakino/Europa Press

Considera que un cop ha "passat el període electoral" hi ha més possibilitats d'èxit

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert aquest dimecres als grups de l'oposició del Parlament reprendre la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2019, una negociació que va fracassar abans de començar el cicle electoral.

En la sessió de control al Govern, Torra ha interpretat que les converses de llavors no van fructificar per la imminència de les convocatòries electorals, i ha conclòs que, un cop la ciutadania ha votat, es poden reprendre les negociacions amb més garanties d'èxit.

Torra ha al·legat que la manca de pressupostos limita les possibilitats de la Generalitat d'aplicar certes polítiques i inversions i ha conclòs: "Els demano que passat el període electoral tornem a asseure'ns per tornar a negociar els pressupostos".

L'oferiment de Torra s'ha produït després d'una intervenció de la CUP, que ha retret al president manca de sensibilitat i inversió per millorar les condicions dels docents universitaris a Catalunya, sobretot d'aquells que són 'professors associats'.

El diputat cupaire Vidal Aragonés ha acusat la Generalitat d'estar actuant amb "frau de llei", perquè contracta de manera temporal professors que, per la seva dedicació, haurien de ser fixos i formar part del cos docent estructural de cada centre.

Torra ha admès que existeixen "reclamacions legítimes" dels treballadors del sector públic que van més enllà de l'àmbit universitari, i ha garantit diàleg, però ha insistit que el Govern està limitat perquè no s'han aprovat els comptes.

"La pròrroga pressupostària no ens permet assumir ara aquest cost addicional", ha conclòs Torra, en al·lusió al fet que la Generalitat actua amb els comptes prorrogats del 2017, atès que el 2018 tampoc no es van aprovar perquè estava en vigor l'article 155.

La Generalitat va mirar d'aprovar els pressupostos del 2019 situant els comuns com un soci clau, però les negociacions no van arribar enlloc i el Govern ni tan sols va arribar a registrar els comptes davant la Cambra per evitar que fossin rebutjats.

CANVI CLIMÀTIC

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha acusat el Govern de fer electoralisme amb la lluita contra el canvi climàtic, en comptes d'oferir "pressupostos, accions i un calendari" que garanteixi polítiques públiques sobre aquesta qüestió.

Ha retret al Govern no tenir ni un sol impost ambiental "en marxa" sobre aquesta qüestió, i Torra li ha replicat que el seu Executiu sí té sensibilitat en la matèria, fins al punt que preveu impulsar un ple monogràfic a la Cambra.