Publicat 1/6/2019 16:49:50 +02:00CET

Torra insta els estudiants a mantenir un "esperit europeu", crític i humanista

Torra insta els estudiants a mantenir un "esperit europeu", crític i humanista
EUROPA PRESS

Lamenta que la falta de recursos impedeix atendre reivindicacions dels centres escolars

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat els alumnes premiats pels seus treballs de recerca en els premis Recerca Jove 2018 a mantenir un "esperit europeu", crític i humanista en el context global actual, que ha qualificat de revolució del coneixement.

En un discurs en l'entrega de premis aquest dissabte, els ha demanat que defensin "els valors europeus de la pau, els drets humans, el respecte radical a la democràcia i la llibertat dels pobles" en els seus treballs presents i futurs.

Ha convidat els joves a ser ambiciosos i creure en els seus projectes per competir amb el talent provinent d'altres països --a la Xina i a l'Índia es graduen cada any 7,5 milions d'enginyers i tècnics, "una Catalunya sencera", ha dit--.

També ha agraït als centres educatius la seva tasca, i ha lamentat no poder atendre les seves reivindicacions per falta de recursos: "Jo sé que aquest país està en deute amb els seus mestres i investigadors i amb molta una altra gent --com bombers i metges--, però lamentablement aquest país té uns recursos dels quals no podem disposar".

Malgrat això, ha demanat a aquests col·lectius, inclosos els joves, que segueixin fent reclamacions que considera justes i legítimes i que lamenta no poder atendre, ha destacat.

Torra ha definit el sentit de la investigació: "Millorar el coneixement de les coses que potser no sabem, se'ns han amagat, les coses que havíem oblidat o que ningú s'havia preguntat".

Per això, se sent "feliç" per assistir a un acte on s'han premiat investigacions científiques, socials i artístiques.

ÀNGELS CHACÓN

La consellera d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha demanat als premiats que prenguin consciència de les injustícies que els envolten, amb independència "de les opcions polítiques" de cadascun.

"Fets com les injustícies que estem vivint com antics consellers o l'ex-president de la Generalitat, tants i tants encausats que estan vivint vulneracions de drets civils i polítics,... Pregunteu-vos per què, no siguem indiferents", ha dit.

Ha lamentat no tenir competències de gestió de beques i ha avançat que estan treballant en un projecte de llei de la ciència per situar la investigació i la innovació "en les prioritats polítiques, socials i econòmiques del país".

ALUMNA PREMIADA

La premiada Shalana Rodríguez ha agraït les distincions en nom dels alumnes, i ha explicat que, encara que inicialment va pensar que el treball de recerca seria una càrrega, aviat va adonar-se que es tractava d'una oportunitat per parlar de l'adopció, un tema que ha viscut "en primera persona".

El jutjat ha lliurat al voltant de 70 treballs de recerca de temàtica social, cultural, científica i tècnica elaborats per alumnes d'educació superior, amb distincions especials per a investigacions sobre ciències de l'esport, conflictes armats, gènere i llengua.