Publicat 30/9/2019 22:35:13 +02:00CET

Torra erigeix l'1-O com la data fundacional del camí "imparable" cap a una república

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dilluns a Montserrat
GOVERN (TWITTER)

Mauri: "La sentència serà dura i injusta perquè l'Estat només busca venjança"

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha erigit aquest dilluns el dia del referèndum, l'1 d'Octubre de 2017, com la data fundacional del camí imparable cap a una república: "L'1-O va ser llum i llibertat".

Ho ha dit durant la seva intervenció en l'acte polític 'Llum i llibertat', abans d'encendre's 131 fanals en agulles de Montserrat, que simbolitzen a tots els presidents de la Generalitat.

Torra ha sostingut que l'acte vol manifestar la història mil·lenària de Catalunya, que en la seva opinió va lligada a la llibertat: "És la cerca permanent de la llibertat".

1-O

El president ha definit a més l'11 de setembre de 1714 i l'1 d'octubre de 2017 com dues jornades de resistència i llibertat, i ha proposat que el nom de l'acte 'Llum i llibertat' sigui usat com a lema de cara als "dies que vindran".

Per Torra, l'1-O assenyala el camí de la democràcia, de la defensa dels drets i del respecte col·lectiu, així com de fer les coses en positiu i de manera constructiva.

Ha recordat la nit abans del referèndum, en la qual moltes persones, segons ell, van passar a ser molt més que veïns, convertint-se en amics per sempre: "Als votants de l'1-O, votessin sí o no, ens uneix sempre una amistat molt especial".

PRESIDENTS

Torra ha recordat a diversos presidents de la Generalitat durant la seva intervenció, des del primer, Berenguer de Cruïlles (1359-1362), fins a a el seu antecessor, Carles Puigdemont, que ha recordat com el president "de l'1-O i l'exili".

El president de l'executiu català també ha destacat la figura dels presidents Alfons de Tous (11), Felip de Malla (17), Pau Claris (94) i Josep Tarradellas (125), així com la del primer president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba.

"En el Palau de la Generalitat és on ens hem governat, més de 600 segles, mentre que durant els mesos de 155 no ens vam governar", ha criticat Torra.

El president de la Generalitat també ha recordat a l'expresident Jordi Pujol, ha destacat l'expresident José Montilla, en el càrrec de 2006 a 2010, i ha reivindicat a Artur Mas per ser el president del 9N.

"VENJANÇA"

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha sostingut que, davant la voluntat de fer creure que l'independentisme és un moviment violent, els únics que han de demanar perdó per la violència, la brutalitat policial i els empresonaments són "el Govern espanyol i l'Estat espanyol".

Ha alertat que intentaran dividir entre bons i mals catalans, i que la sentència serà dura i injusta perquè l'Estat només busca venjança amb ella, i no justícia: "Quan arribi ens necessitarem a tots més que mai".

Mauri ha recordat el referèndum de l'1-O i ha assenyalat que llavors, com ara, estaven convençuts que la democràcia no pot tenir límits, segons ell: "Ni la repressió, ni la brutalitat policial de fa dos anys, ni els empresonaments, ni els exilis; gens pot ser un límit".

També ha insistit que Catalunya ja existia abans de la Constitució Espanyola i abans de la democràcia a Espanya: "Aquest país anirà fins a on tots nosaltres decidim".