Publicat 5/6/2019 17:51:32 +02:00CET

Torra envia una carta a Sánchez per tenir una reunió amb "caràcter d'urgència"

Procés.- Torra creu que l'acusació de la Fiscalia és un "incompliment de la legalitat internacional"
David Zorrakino - Europa Press

Demana abordar "les qüestions més urgents i transcendents" que afecten els dos governs

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat aquest dimecres una carta al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual li sol·licita celebrar "una reunió amb caràcter d'urgència".

En la missiva, recollida per Europa Press, al·lega que, una vegada finalitzat el cicle electoral --els comicis generals, europeus i municipals--, cal abordar els assumptes que afecten els dos governs i que són "més candents que mai".

"Convé que abordem les qüestions més urgents i transcendents d'acord amb els mandats electorals que hem rebut cadascun", conclou Torra, que assegura tenir disponibilitat absoluta sobre la data i el lloc de la trobada.

El president català exposa que el seu gabinet es posarà en contacte amb el de Sánchez per facilitar que "aquesta reunió d'interès comú es pugui fer tan aviat com sigui possible".

Torra ja havia anunciat aquest dimecres al matí en una entrevista a TV3 que demanaria a Sánchez aquesta reunió, avançant que vol abordar amb el president del Govern central que "la repressió" cap a Catalunya no cessa.

El president català ha insistit que Sánchez està "incomplint" el dictamen del grup de treball sobre detencions arbitràries de l'ONU, que va demanar la llibertat dels presos sobiranistes, per la qual cosa creu que han d'abordar aquesta qüestió.

BALANÇ DEL PRIMER ANY

Torra va celebrar aquest dimarts una roda de premsa per fer balanç del seu primer any de Govern, i va demanar a Sánchez "coratge" per reprendre el diàleg entre l'Executiu central i la Generalitat.

Va proposar una taula de negociació bilateral amb la figura del "relator" per donar transparència a les reunions, una figura que va generar molta polèmica quan els dos governs ja la van contemplar en els seus últims contactes al febrer d'aquest any.

El president català insisteix que el Govern ha de poder portar en aquests contactes la seva proposta per a la "autodeterminació" de Catalunya, i reclama que el Govern espanyol expressi quina és la seva proposta per a la societat catalana.

Torra i Sánchez s'han reunit dues vegades des que van accedir als seus càrrecs respectivament --Torra al maig del 2018 i Sánchez al juny--: la primera a La Moncloa al juliol de l'any passat, i l'altra al desembre al Palau de Pedralbes de Barcelona.