Publicat 12/2/2019 22:04:13 +01:00CET

Torra diu que sempre defensar l'autodeterminació i que est "a disposició" de Sánchez per reprendre el dileg

Inici del judici del procés en el Tribunal Suprem
Ricardo Rubio - Europa Press

"El dileg era pels Pressupostos o per solucionar el conflicte de Catalunya? Tinc dret a fer aquesta pregunta", diu al Govern

MADRID, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que el seu govern "sempre" ha defensat i defensar el dret d'autodeterminació com a requisit per solucionar la situació de Catalunya i que est "a disposició" de l'Executiu de Pedro Sánchez per reprendre el dileg que el Govern central va donar el divendres per trencat.

Torra ha ofert una roda de premsa a Madrid després d'assistir a la primera jornada del judici en el Tribunal Suprem per l'1-O i ha insistit que no entén qu va passar la setmana passada quan el Govern central va resoldre el dileg adduint que no accepta negociar sobre el dret d'autodeterminació.

Segons ha dit, ambdues parts han parlat fins ara "de tot" i per la seva banda sempre ha quedat clar que reivindiquen un referndum d'independncia. "Estem cargolats a la taula del dileg, no mourem de la taula, compromesos amb el dret d'autodeterminació", ha subratllat.

Preguntat sobre si el Govern no li havia deixat clar des del principi de les converses que no acceptaria negociar sobre aquesta qüestió, ha insistit que el president Pedro Sánchez coneix les seves "condicions" i la seva determinació que el "conflicte" ha de resoldre's "necessriament en les urnes".

Ha afirmat que no coneix qu proposta concreta li fa el Govern per seguir endavant en el dileg, tot i que la vicepresidenta española, Carmen Calvo, va presentar en públic divendres passat una última proposta de dileg.

"No conec deu mesos després la proposta del Govern socialista per a Catalunya", ha dit, si l'Executiu planteja una reforma de la Constitució, de l'Estatut o una alternativa. "No la conec en absolut", ha insistit.

EL DILEG

El dirigent independentista ha reiterat que esperen una trucada del Govern per tornar al dileg i que no posen condicions, i ha repetit que qualsevol acord passa per que els catalans votin si volen ser independents. Perqu si no, ha plantejat, per a qu es van a asseure "a solucionar el conflicte".

I s'ha preguntat si el dileg amb el Govern anava enfocat al fet que l'Executiu tragués endavant els Pressupostos per 2019. "El dileg era pels Pressupostos o per solucionar el conflicte de Catalunya? Tinc dret a fer aquesta pregunta, qu vol el PSOE, Pressupostos o canalitzar una solució per a Catalunya", ha assegurat.

Torra ha deixat clar que els comptes cauran aquest dimecres al Congrés amb el vot en contra dels partits independentistes, tret que el PSOE admeti les seves condicions: fi de la "repressió" a Catalunya, que es nomeni un relator per a la negociació entre partits i que s'exerceixi el dret d'autodeterminació.