Publicat 5/9/2019 12:57:51 +02:00CET

Torra diu que a Pedralbes es "va obrir una bretxa" per superar la Constitució amb el comunicat que va pactar amb Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, en un Esmorzar informatiu d'Europa Press celebrat a l'Hotel Villamagna de Madrid.
Eduardo Parra - Europa Press

"Per primera vegada no ens vam limitar al marc de la Constitució, sinó que vam obrir el camp per trobar una solució", ha exclamat.

MADRID, 5 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dijous que en la reunió que va tenir amb Pedro Sánchez a Pedralbes van aconseguir "obrir una bretxa" per trobar una solució per a Catalunya que "superava" la Constitució.

Torra ha relatat, durant la seva intervenció en els Esmorzars Informatius d'Europa Press, les dues trobades que va tenir amb el cap de l'Executiu central després d'accedir a la presidència del Govern espanyol a través de la moció de censura a Mariano Rajoy, que va tenir el suport dels independentistes catalans.

En aquest sentit, ha exposat que la primera reunió amb Pedro Sánchez a La Moncloa va ser un "excel·lent punt de partida" en el qual es va posar de manifest que el conflicte de Catalunya és de "naturalesa política" i que exigia una resposta política i no penal, en no tractar-se d'un problema de legalitat.

OBRIR EL CAMP

La següent trobada va ser la que van celebrar al Palau de Pedralbes el 21 de desembre de l'any passat. D'aquella reunió ha destacat que tots dos van emetre un "comunicat conjunt" en què es van comprometre a resoldre el conflicte en el marc de la "seguretat jurídica".

"Per primera vegada no ens vam limitar al marc de la Constitució, sinó que vam obrir el camp per trobar una solució", ha exclamat.

Torra ha reconegut que per poder celebrar el referèndum d'autodeterminació cal superar el marc de la Constitució "com es va superar a Pedralbes". "La paraula Constitució no va apareix a Pedralbes, sinó que diu seguretat jurídica i nosaltres hi donem molta importància", ha insistit a explicar.

En la seva opinió, el president en funcions Pedro Sánchez i ell van obrir "una bretxa" en aquella trobada. Però lamenta que s'hi havia d'aprofundir i "no va ser possible" perquè van esperar una proposta del Govern central que "no va arribar mai".

El dirigent català ha comparat la situació amb la que va tenir lloc al Regne Unit i al Canadà on sí es van fer referèdums d'autodeterminació sobre Escòcia i el Quebec. Segons ha afirmat, en aquells dos països també van haver de "trobar solucions" perquè no estaven prevists.

AVISA QUE EL POBLE S'HA EMPODERAT

I també ha exposat el cas del Kosovo, on, segons la seva versió, la sentència de la Cort Internacional de Justícia "diu que no és que estigui contemplat el dret d'autodeterminació, però si vostès l'exerceixen, la comunitat internacional està obligada a respectar-ho".

La conclusió del president de la Generalitat és que a Catalunya els ciutadans "s'han empoderat" i ha advertit que "quedar-se tancats en el marc de la dura llei no és la solució".

Per això, ha instat a trobar solucions per a les "minories nacionals", de les quals ha dit que "mai" no podran tenir la força suficient al Congrés per "forçar una reforma constitucional".

el més llegit

 1. 1

  L'alcalde de Nova York confirma la detenció de la seva filla en les protestes i no descarta el toc de queda

 2. 2

  Més de 300 concentrats davant el Consolat dels EUA a Barcelona demanen "justícia"

 3. 3

  La Generalitat planteja que Barcelona passi a la Fase 2 el dilluns 8 de juny

 4. 4

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 5. 5

  L'Executiva d'ERC ratifica l'acord d'abstenció en la pròrroga de l'alarma