Publicat 10/9/2020 21:38:53 +02:00CET

Torra demana al Govern central un "acte solemne" per disculpar-se de l'afusellament de Companys

El president de la Generalitat, Quim Torra, en el missatge institucional amb motiu de la Diada.
GENERALITAT - Archivo

Crida a persistir "en aquesta voluntat democràtica per la llibertat" fins a aconseguir la independència

   BARCELONA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dijous al Govern central que organitzi un "acte solemne" en què el president, Pedro Sánchez, i el cap de l'Estat --el Rei Felip VI-- es disculpin públicament per l'afusellament de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys.

   En el missatge institucional amb motiu de la Diada, emès per TV3 i recollit per Europa Press, ha recordat que aquest any es commemora el 80 aniversari de l'assassinat de Companys i "Espanya encara no ha assumit la seva responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalunya".

   "En aquesta Diada, exigeixo al Govern espanyol un acte solemne en el qual el cap de l'Estat i el cap del Govern central, públicament, demanin disculpes per la persecució, detenció i afusellament del president Companys i de tots els milers de catalans morts a l'exili, als camps nazis de concentració o a les presons catalanes", ha manifestat.

   Torra ha subratllat que la història de Catalunya no és una història fàcil i que "només s'explica en termes de l'aspiració dels catalans per recobrar la seva llibertat", i ho ha exemplificat amb el que ha ocorregut des de el 1-O.

   "La nostra història és un combat persistent per l'esperança. Ho ha estat també durant aquests gairebé tres anys des del referèndum de l'1 d'octubre davant de tota la repressió que ha descarregat l'Estat espanyol contra demòcrates pacífics", ha afirmat.

   Així, ha recordat als presos de l'1-O i als dirigents independentistes a l'estranger, que "sofreixen encara avui una persecució política pròpia d'un Estat autoritari i venjatiu".

   No obstant això, el cap de l'Executiu català ha confiat que aconseguiran persistir fins a aconseguir la independència: "Persistim i persistirem en aquesta voluntat democràtica per la llibertat fins a aconseguir la plenitud nacional del nostre país, la independència".

   Segons ell, ho faran amb "l'esperit inclusiu i emprenedor" que caracteritza a la societat catalana i amb l'objectiu de millorar la vida de tots els catalans i dels quals viuran a Catalunya en un futur, venguin d'on venguin.

"ESFORÇ SOLIDARI" DAVANT LA PANDÈMIA

   Torra també s'ha referit a la pandèmia del coronavirus, que lamenta que s'ha emportat massa vides i assegura que és la lluita actual del Govern i "d'una societat que demostra una maduresa, un compromís i una generositat excepcionals".

   Davant de la pandèmia, ha avisat que encara serà necessari un major esforç i sacrifici, i ha destacat que ara l'objectiu és començar el curs escolar amb èxit: "Us demano un últim esforç solidari: recordeu, distància, mascareta i higiene. La pandèmia ens posa a tots a prova. Però tinc la confiança absoluta en què ho aconseguirem i serem més forts per a un món incert i poc previsible que ja ha arribat".

   El president del Govern ha conclòs el seu discurs parafrasejant una cita de Pompeu Fabra: "Només tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar", i ha apel·lat a la societat catalana a adoptar aquest lema en la lluita per la salut col·lectiva enfront de la pandèmia, per la llibertat, per la democràcia davant de l'autoritarisme, i per la república catalana davant de la monarquia, entre altres qüestions.

   "La salut col·lectiva en temps de pandèmia; la llibertat en temps de repressió; la sostenibilitat en temps de canvi climàtic; l'habitatge digne en temps d'especulació; la recuperació en temps de crisi econòmica; la democràcia en temps d'autoritarisme; la república catalana del compromís cívic en temps de monarquies corruptes... Tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar", ha sentenciat.

   Per aconseguir-ho, ha cridat la generositat, honestedat, unitat, compromís i humilitat de la ciutadania: "Fem-ho com aquest país ho sap fer quan s'ho proposa. Per la vida i per Catalunya. Bona Diada a tots".

Contador