Publicat 15/08/2019 10:56

Torra demana estudiar mesures contra Espanya Global per un text contra el procés independentista

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una foto d'arxiu.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

El Govern sollicitar el cost de l'informe per veure si "s'est cometent malversació"

BARCELONA, 15 ago. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Quim Torra, ha donat instruccions als serveis jurídics de la Generalitat perqu "estudin mesures" contra Espanya Global per un informe contra el procés independentista, han explicat fonts de l'executiu catal a Europa Press.

El president considera que l'organisme podria estar "vulnerant la directiva europea sobre la presumpció d'innocncia" amb el document que, segons ha informat 'La Vanguardia', és una guia perqu els responsables d'Exteriors enfoquin el procés independentista a l'estranger i es reparteix entre corresponsals, periodistes a l'exterior i altres interlocutors internacionals.

Per Torra, aquest document podria suposar una "interferncia en el poder judicial, criminalitzant el moviment independentista" poques setmanes abans de la sentncia del Tribunal Suprem contra els polítics impulsors de l'1-O.

Les mateixes fonts asseguren que l'executiu catal també sollicitar el cost de l'informe per saber si "s'est cometent un delicte de malversació".

El text, de 72 pgines, recull una cronologia del procés independentista des de la Diada de l'11 de setembre de 2012 i inclou els delictes pels quals els impulsors de l'1-O estan sent jutjats, s'explica el procés penal i es defensen "la independncia i garanties del sistema judicial".

El document pretén respondre les falsedats difoses sobre el procés i la situació de Catalunya" en un format concret: es parteix d'una premissa que defensa l'independentisme titllant-la de falsa i s'explica la versió de l'Estat qualificant-la de veritable; en total s'aborden 46 idees.

S'assegura que és fals que a Espanya hi hagi presos polítics perqu "cap polític catal ha estat processat per les seves idees", i que els líders independentistes com Torra s'expressen lliurement fins i tot des de presó, assegura el document.

El text rebutja que l'ONU defensi el dret als pobles a l'autodeterminació a Espanya perqu ho reconeix per a "aquells pobles que han estat oprimits o colnies, que no és el cas"; nega que els independentistes representin majoria catalana assegurant que les enquestes varien i recull una enquesta de finals de 2018 en la qual els partidaris a la independncia són menys que els que volen seguir sent part d'Espanya.

El document nega que l'actuació policial de l'1-O provoqués més de mil ferits, no entra a valorar el nombre, per assegura que només tres persones van ser ingressades en hospitals per algun tipus de lesió directament derivada de les crregues policials; a més se subratlla que la consulta de l'1-O "no va ser un referndum democrtic".

EL QUE ÉS I NO ÉS DELICTE

El document assevera que no és delicte plantejar la independncia d'una comunitat o regió sense Estat, per sí ho és "desobeir el Tribunal Constitucional, aprovar lleis per derogar la Constitució i l'Estatut, celebrar un referndum illegal i després proclamar la independncia unilateralment".

També s'assegura que la presó preventiva en la qual es troben els polítics empresonats respon a: "El risc de fugida i la reiteració delictiva. Els jutges han tingut en compte que s'han produt fugides" i que els processats asseguren que ho tornaran a fer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés