Publicat 24/7/2019 14:13:28 +02:00CET

Torra demana a Cs, el PSC i el PP unitat per reclamar "incompliments i dèficit fiscal" a l'Estat

El President Quim Torra Intervé En El Ple Del Parlament De Catalunya
David Zorrakino/Europa Press

Defensa que el "camí a la independència i el bon funcionament del país" són compatibles

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat als grups de Cs, PSC i PP al Parlament unir-se a la resta de l'arc parlamentari per reclamar a l'Estat els seus "incompliments" i per acabar amb el dèficit fiscal que xifra en 16.000 milions d'euros anuals, un 8% del PIB.

Durant la seva intervenció en el ple monogràfic impulsat per Cs sobre la 'Catalunya real', Torra ha fet un repàs dels incompliments que considera que el Govern central deu a Catalunya com el Corredor Mediterrani, la millora en Rodalies i els accessos a ports i aeroports.

Ha assegurat que Foment del Treball xifra en 28.000 milions d'euros el dèficit en les infraestructures catalanes per part de l'Estat els darrers 10 anys: "Lamentablement, mai no he vist el PP, Cs i el PSC queixar-se d'aquest dèficit que llastra els resultats econòmics del país. Això si que va en contra dels interessos dels nostres empresaris".

"Crec que sobre això hauria d'haver-hi un consens unànime de la cambra. No crec que cap grup al País Basc es manifesti contra el concert", ha raonat el president de la Generalitat que ha assegurat que durant la seva intervenció exposarà 222 mesures del Govern destinades a la Catalunya real.

També els crida a sumar-se a la demanda per acabar amb "la deslleialtat sistemàtica de l'Estat espanyol" perquè Catalunya té totes les eines i recursos, però considera que no són suficients davant l'actuació estatal.

"Continua l'ofec a les Comunitats Autònomes, els objectius de dèficit no es reparteixen d'acord amb les competències. S'han reduït les partides en seguretat, salut i inversions", ha dit.

Ha insistit en el dèficit fiscal que assegura que pateix Catalunya i ha instat als qui el neguen exigir que es publiquin les balances fiscals actuals per comprovar-ho.

LA INDEPENDÈNCIA COM A SOLUCIÓ

Als impulsors del debat, el grup parlamentari de Cs, els ha criticat que la portaveu Lorena Roldán hagi dedicat la seva intervenció a parlar del procés independentista: "Ens reclamen a nosaltres la Catalunya real i vostès no tenen cap projecte més enllà de violentar la diversitat i la convivència".

"El camí cap a la independència i el bon funcionament del país són perfectament compatibles. Si hi ha complicacions, dificultats per finançar programes, és a causa del boicot de l'Estat", ha defensat el president.

Torra ha conclòs aquesta part de la seva intervenció assegurant: "La independència, la República, és la solució que nosaltres hem triat per encarar uns problemes i dificultats que des de l'autonomia s'ha demostrat que no es poden resoldre".