Torra demana a Bosch que no esperi i convoqui la comissió bilateral "com més aviat possible"

Publicat 7/2/2020 16:31:26CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu.
David Zorrakino - Europa Press

El conseller n'ha condicionat la convocatòria al fet que comenci la taula de negociació entre governs

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest divendres al conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, que no esperi i convoqui la comissió bilateral entre la Generalitat i el Govern espanyol, i fer-ho "com més aviat possible".

Ho ha fet en un comunicat de la Presidència de la Generalitat, minuts després que Bosch hagi condicionat la convocatòria de la comissió bilateral al fet que comenci la taula de negociació entre governs.

Torra ha afegit després en un tuit que ha recollit Europa Press que "en la taula de negociació amb el Govern central s'ha de parlar del conflicte polític (autodeterminació i fi de la repressió)".

En canvi, ha defensat que la comissió bilateral ha d'abordar incompliments que creu que l'Estat té amb Catalunya: "Una cosa i l'altra no es poden barrejar. Tot s'ha d'activar".

Al conseller d'Acció Exterior li correspon aquest any la Presidència d'aquest òrgan, que és rotatòria i, per tant, té la potestat de convocar-lo quan ho consideri necessari.

En declaracions als mitjans, Bosch ha afirmat que la prioritat és començar el diàleg i que arrenqui la taula de negociació entre governs, i que després s'abordaran altres qüestions que corresponen a la comissió bilateral: "Després podrem parlar de tot, però ara la urgència i la necessitat d'aquest país és abordar el conflicte".

Posteriorment, Torra ha emès aquest comunicat en el qual reclama a Bosch que convoqui la comissió bilateral entre la Generalitat i l'Estat espanyol per "tractar els incompliments, greuges i dèficits històrics de l'Estat cap a Catalunya".

REUNIÓ AMB SÁNCHEZ

Això es produeix després que dijous Sánchez plantegés a Torra un document amb 44 punts que inclou qüestions d'inversions, finançament i competències.

Pel Govern, aquests temes no han de tractar-se en la taula de negociació entre governs, perquè creuen que ha de servir exclusivament per parlar del conflicte, i que existeixen altres llocs per tractar la resta de temes, com la comissió bilateral que fixa l'Estatut.

Contador