Publicat 10/7/2020 13:13:21 +02:00CET

Torra demana als empresaris que facin costat al Govern per reclamar més recursos a l'Estat

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell; el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president de la Cambra de Reus, Jordi Just
CÁMARA DE BARCELONA

Sobre el dèficit en infraestructures: "Sempre m'ha estranyat que la classe empresarial no es revoltés"

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest divendres que els empresaris catalans han d'"assumir responsabilitats" i els ha demanat que acompanyin el Govern a reclamar més recursos a l'Estat.

"Us agrairia que ens acompanyéssiu en aquesta reclamació de recursos vital. Recursos per a tots els ciutadans de Catalunya", ha dit Torra en la clausura de la presentació de la 'Memòria Econòmica de Catalunya 2019' de la Cambra de Barcelona i en la qual també ha participat el seu president, Joan Canadell.

Torra s'ha referit al dèficit d'infraestructures que pateix Catalunya i ha reflexionat: "Sempre m'ha estranyat que la classe empresarial no es revoltés perquè si vols més oportunitats per a les teves empreses, necessites millors infraestructures".

"Hauríeu d'estar en permanent targeta vermella", ha dit Torra, en referència a la reclamació de més inversions per a ports, xarxes viàries i altres infraestructures necessàries per a Catalunya.

Ha lamentat que la inversió executada a Catalunya sigui uns 1.500 milions inferior a la de la Comunitat de Madrid aquests darrers cinc anys, malgrat que la pressupostada sigui superior.

En aquest sentit, ha lamentat que moltes de les infraestructures catalanes depenguin de "decisions a 600 quilòmetres", en referència a La Moncloa, i ha reivindicat que aquestes obres són necessàries per retenir talent.

Ha insistit que l'objectiu de dèficit de Catalunya sigui de l'1%, la qual cosa es traduiria en un marge de 2.500 milions d'euros addicionals amb els quals podria comptar la Generalitat, també per fer front a la crisi del coronavirus.

Torra ha incidit que Catalunya necessita 15.000 milions d'euros "ara", per la qual cosa ha considerat insuficients els 3.200 milions que estima que rebrà del fons de 16.000 milions que ha anunciat el Govern de Pedro Sánchez.

"Els recursos europeus no arribaran fins l'any vinent i no podem esperar", ha asseverat, i ha tornat a reclamar que els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit.

Per tot això, ha avisat: "Si haig d'anar al MEDE --Mecanisme Europeu d'Estabilitat-- per demanar un préstec de 5.000 milions al 0,1%, doncs vaig al MEDE. Ja l'hi vaig dir a Sánchez i la resposta va ser el silenci".

LA CAIGUDA DEL PIB DE DOS DÍGITS

"O tenim un estat propi que ens defensi o no en sortirem d'aquesta", ha advertit Torra als empresaris, que ha indicat que la caiguda del PIB català aquest any serà més pronunciada respecte a les previsions inicials de la Generalitat.

Aquestes previsions passaven pel fet que l'economia catalana caigués entre un 7,6% i un 8,8% aquest 2020 i tornés a créixer el 2021 entre un 5,1% i un 6,5%: "Aquest any ens aproximarem més a una caiguda de dos dígits i el 2021 donem gràcies a Déu si ens podem quedar en aquests percentatges".