Torra critica que el pacte PSOE-ERC no contempla un relator i "necessita garanties"

Publicat 3/1/2020 13:09:14CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, visita l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el 3 de gener de 2020.
RUBÉN MORENO - GENERALITAT

Afirma que no serà "el president que deixi l'exercici de l'autodeterminació per a més endavant"

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 3 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest divendres que el pacte entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez no vincula el Govern i, en ser preguntat per les diferències amb el document de Pedralbes, ha criticat que el nou acord no contempla la figura d'un relator.

"És un acord semblant però amb diferències pel que fa al document de Pedralbes. Necessita garanties", ha afegit, i ha afirmat que el pacte entre tots dos partits és legítim encara que no vincula les institucions, en declaracions als mitjans després de visitar l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya juntament amb el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Ha retret que fa un any la Generalitat ja estava negociant amb el Govern espanyol: "El PSOE es va aixecar perquè volíem garanties, i una garantia era un relator, cosa que en el pacte entre ERC i el PSOE no apareix".

Sobre les garanties que creu que no té el pacte entre ERC i el PSOE, ha dit que s'hauria d'explicar la profunditat de l'acord, i s'ha preguntat si es podrà parlar de l'exercici del dret a l'autodeterminació i plantejar un referèndum "o serà com va dir el senyor Iceta: els direm que no i passarem a les postres?".

També ha explicat que una vegada es formi Govern central buscaran converses amb el nou executiu: "Un diàleg en condicions, amb garanties i que tracti les qüestions que la ciutadania de Catalunya ens ha encarregat tractar, és a dir, els tres punts coneguts d'exercici del dret a l'autodeterminació, amnistia, fi de la repressió i llibertat dels presos polítics i exiliats".

AUTODETERMINACIÓ

"No seré el president que deixi l'exercici a l'autodeterminació per a més endavant", ha assegurat, i ha dit que necessita saber si el Govern central està disposat a tractar l'assumpte amb profunditat, i ho ha comparat amb la petició del Govern escocès d'un segon referèndum.

Ha assenyalat que ha passat un any des de l'acord de Pedralbes, en el qual s'ha conegut la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el judici per l'1-O: "És evident que ara més que mai el mandat del Parlament demana al Govern de la Generalitat que impulsi un gran acord nacional per a l'autodeterminació, l'amnistia i el retorn dels presos i exiliats".

Contador