Publicat 30/5/2020 16:29:43 +02:00CET

Torra crida a l'unitat per a una "interlocució directa amb el Japó" per Nissan

El president de la Generalitat, Quim Torra, visitant obres d'implantació de fibra òptica entre Súria i Solsona
GOVERN

Tornarà a demanar el retorn de les competències en la reunió de presidents autonòmics

BARCELONA, 30 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha recordat aquest dissabte que el seu Executiu es reunirà amb el de Pedro Sánchez per abordar el tancament de les plantes de Catalunya de Nissan, i ha dit que els agents de Catalunya acudiran per demanar una "interlocució directa amb el Japó" des de la unió de totes les institucions.

"No li puc concretar si estarem el president (Sánchez) i jo mateix, però si que volem que sigui al màxim nivell de ministres i consellers", ha asseverat Torra en una roda de premsa després de visitar unes obres de fibra òptica entre Súria i Solsona (Barcelona).

"Una reunió a la qual anem amb l'unanimitat dels agents econòmics i socials de Catalunya i, si m'ho permeten, crec que que també amb el suport del comitè d'empresa de Nissan", ha afegit.

Així, considera que tots els agents que ha esmentat estan demanant el mateix: "Reclamem que no es tanqui la planta, la interlocució directa amb el Japó, i ho farem des d'aquesta unitat de totes les institucions".

El president ha reiterat, com han dit altres membres del Govern els últims dies, que no es resignaran ni donaran aquest tancament com a definitiu.

I ha posat com a exemple la gestió perquè el Mobile World Congress (MWC) continués a Catalunya: "Gràcies a la unitat de totes les institucions, aconseguim que torni l'any que ve".

Amb tot, ha recordat que el mateix dia que es va anunciar el tancament la planta --el dijous-- va parlar amb Sánchez per telèfon per posar-se d'acord per tenir una reunió la setmana que ve.

COMPETÈNCIES

Ha dit que el diumenge torna a haver-hi la reunió per videoconferència dels presidents de les comunitats autònomes amb Sánchez, i ha avançat que insistirà a reivindicar el "retorn de les competències".

També tornarà a demanar els recursos "que Catalunya necessita", tant per part de l'Estat com de la Unió Europea, i vol gestionar-los, perquè, sense els recursos, no es podran dur a terme les polítiques d'inversió necessàries.

"No pot ser que tot el que hem obtingut fins ara del Govern espanyol hagi estat la retallada en polítiques d'ocupació", i ha insistit a reclamar els 4.000 milions d'euros que Catalunya necessita, l'ampliació de l'objectiu de dèficit al 0,2% i els superàvits dels ajuntaments per destinar-los a la crisi.

El president ha reivindicat la gestió de la renda bàsica universal, que ha dit que és una vella reclamació del Govern que finalment es va aprovar el divendres: "Arriba tard, però arriba i ens felicitem", i ho ha titllat de pas endavant però insuficient.