Publicat 19/11/2019 16:36:54 +01:00CET

Torra convocarà la taula de diàleg de partits catalans per a començament de desembre

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet.
EUROPA PRESS

El Govern vol "compactar" el posicionament de JxCat, ERC, CUP i Comuns en aquest fòrum

BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, convocarà la taula de partits catalans per reunir-la a començament de desembre per "aclarir el posicionament del Govern català en el futur diàleg" amb el Govern central.

Així ho ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, aquest dimarts en una roda de premsa després del Consell Executiu, en la qual ha explicat que no es convoca des d'abans del 28 d'abril "perquè no es barregés amb les convocatòries electorals".

El diàleg dins de Catalunya o entre Catalunya i la resta d'Espanya és un dels punts de fricció entre tots dos executius que poden decantar el futur de la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol, que entén que el que passa a la comunitat catalana és un problema de convivència que primer s'ha d'abordar entre els partits catalans.

Per la seva banda, l'executiu de Torra defensa que es tracta d'un conflicte polític que han d'abordar entre l'administració estatal i la de la comunitat, i Calvet ha retret a la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, que "obviés el diàleg" en el seu discurs de dilluns en un acte de Foment del Treball.

"Si el que vol és reduir això a un problema de convivència, s'equivoca. Reclamem un diàleg entre governs. La investidura, lògicament, és un punt on es definiran les normes del joc", ha advertit de cara les negociacions per a la governabilitat de l'Estat.

EL PAPER DEL PSC

Preguntat per què n'esperen de la reunió de partits catalans del desembre, ha explicat que al Govern català li agradaria que servís "per compactar la posició dels partits, perquè en aquesta taula del diàleg estan representades sempre les majories del 80% que comparteixen el rebuig a la repressió, exercir el dret a decidir i el rebuig a la monarquia".

En aquesta idea queda exclòs el PSC, que no comparteix aquests tres punts, i que aquest mateix dilluns ha dit que no han rebut comunicació de la convocatòria per part de cap membre del Govern català i que han avançat que acudiran a la reunió, però han demanat saber "quin és l'objectiu de la convocatòria".

Preguntat per si podria concretar el motiu de la reunió o donar més detalls de la convocatòria, ha replicat que ja ha expressat la voluntat del president de convocar-la i que ha donat "dates aproximades".

L'última trobada va tenir lloc el 5 de febrer i hi van participar membres de JxCat, ERC, PSC i comuns; van declinar participar-hi el PP, Cs i la CUP, en un taula de diàleg entre partits catalans que es va fundar el novembre a instàncies dels socialistes i després d'aprovar-ho al Parlament.

"Creiem molt en aquesta taula on podem asseure'ns i parlar amb tots els que volem parlar i formar-ne part. Cal diàleg i negociació. Aconseguirem fer una altra bona reunió de la taula de diàleg que serveixi per trobar solucions polítiques a un conflicte polític", ha conclòs Calvet.

LA DECLARACIÓ DE PEDRALBES

Preguntat per si el diàleg entre governs ha de partir de la declaració del Pedrables, que va emergir d'una reunió al palau de Pedralbes de Barcelona el 20 de desembre del 2018 i que va acabar frustrada per incorporar la figura del relator, ha explicat que, independentment que JxCat ho consideri o no suficient, pel Govern català "és el punt de partida".

"És imprescindible per iniciar aquest diàleg, que necessita algú a l'altre costat de la taula i que requereix de garanties", ha dit en referència a la inclusió de la figura del relator.