Publicat 1/10/2019 16:04:31 +02:00CET

Torra es compromet a "avançar sense excuses perquè la República catalana sigui una realitat"

El president de la Generalitat, Quim Torra.
EUROPA PRESS // DAVID ZORRAKINO

Reafirma el compromís amb l'autodeterminació i lamenta la "barbàrie" policial de l'1-O

BARCELONA, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dimarts que el Govern es compromet a "avançar sense excuses perquè la República catalana sigui una realitat", en l'acte institucional amb motiu del segon aniversari de l'1-O.

Ho ha dit en la lectura de la declaració institucional en el marc de l'acte 'Compromís del Primer d'Octubre', que ha encapçalat Torra amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i en què han assistit els membres del Govern i alts càrrecs de la Generalitat al Pati dels Tarongers del Palau.

"El Govern es compromet amb la radicalitat democràtica, amb el dret a l'autodeterminació, el diàleg, la cohesió social i el respecte escrupolós als drets humans, els drets civils i les llibertats col·lectives. Es compromet a avançar sense excuses cap a la República catalana, perquè sigui una realitat", ha expressat el president.

Així mateix, ha reafirmat el compromís de l'executiu que presideix per "persistir fins aconseguir la llibertat dels presos i les preses polítiques, i el retorn de les persones exiliades".

Ha assegurat que tot el projecte que volen impulsar es farà democràticament i pacíficament, i ha assegurat que aquest compromís del Govern l'assumeix amb la ciutadania de Catalunya, "pensi com pensi, per fer d'aquest país un país millor per viure i fer realitat els projectes col·lectius i personals".

L'1-O DEL 2017

Torra ha insistit que l'1-O del 2017 "serà sempre una jornada fundacional del republicanisme d'avui a Catalunya" i ha concretat que aquest republicanisme s'entén com el compromís de les persones amb el seu entorn, de l'individu amb el col·lectiu i amb un compromís de país amb el món.

"Aquell dia la societat catalana es va empoderar i va plantar cara a la barbàrie. 2.300.000 ciutadans van anar a votar i van defensar les urnes. La societat catalana com a dipositària dels drets civils i polítics les va defensar assumint totes les conseqüències: ser agredits per les forces enviades pel Govern espanyol", ha criticat.

També ha assegurat que el Govern presidit per Carles Puigdemont va patir les conseqüències amb "els màxims representants polítics que avui són a la presó o a l'exili per haver complert un mandat electoral".