Actualitzat 29/09/2020 19:44

Torra compareixerà aquest dimecres al Parlament si la seva destitució es publica abans en el BOE

Reunió de la Mesa del Parlament.
PARLAMENT

Torrent no convocar el ple monogrfic sobre la inhabilitació fins que no es publiqui la destitució

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

El ja expresident de la Generalitat Quim Torra compareixer aquest dimecres al Parlament en un ple monogrfic sobre la seva inhabilitació, tal com van sollicitar JxCat i ERC, tot i que la convocatria de la sessió estar condicionada al fet que la deposició de l'expresident es publiqui abans en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Fonts parlamentries han explicat que la Junta de Portaveus ha acordat fixar aquest ple dimecres, per podria canviar de data si el BOE no publica la destitució de Torra.

La Junta de Portaveus ha acordat la data en la reunió d'aquest dimarts, després que la Mesa del Parlament hagi admés a trmit la petició de celebrar el ple amb el vot favorable de JxCat i ERC, i en contra de Cs i el PSC-Units, que consideren que Torra no hauria de poder comparixer.

En la sollicitud del ple, es convidava Torra a comparixer per la seva "significació institucional", ats que el Reglament de la cambra contempla convidar personalitats en el ple independentment que no tinguin un crrec concret, per Cs i el PSC han defensat que aix s'utilitza perqu hi compareguin entitats no pas un expresident.

En principi, el ple se celebrar dimecres a la tarda, per encara s'ha de tancar l'horari i l'ordre del dia, i el president de la cambra, Roger Torrent, no el convocar oficialment fins que la destitució no s'hagi publicat en el BOE.

Una de les incgnites que hi pot haver en aquest ple, i en tota l'activitat parlamentria fins que es dissolgui la cambra, és si els grups poden presentar propostes d'impuls de l'acció de govern, és a dir, iniciatives que demanin mesures o accions concretes a l'executiu, perqu després de la inhabilitació de Torra est en funcions i la seva activitat és limitada, o si s'han de cenyir a plantejar propostes declaratives.

També s'haur de veure quins grups participaran en el ple, ats que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja ha anunciat aquest dimarts que els socialistes no hi assistiran perqu creu que suposa una "manipulació i instrumentalització de la institució", i segons ell ser una escenificació de l'independentisme.

INFORME DELS LLETRATS

En la reunió de la Mesa s'ha abordat l'informe dels lletrats del Parlament de dilluns sobre els passos a seguir després de la inhabilitació de Torra, i que estableix que després de la publicació de la destitució en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) comena un termini de 10 dies hbils perqu Torrent faci les consultes amb els grups per veure si hi ha un candidat amb opcions a ser investit.

L'informe conclou que, si Torrent considera que no hi ha cap candidat amb "possibilitats reals" per aconseguir els suports necessaris, ha de fer un acte equivalent a una investidura fallida per activar el rellotge de les eleccions.

Aquest acte es podria dur a terme a través d'una publicació en el Butlletí Oficial del Parlament (Bopc) en el qual constati "la falta d'un candidat viable" i no caldria convocar un ple, i a partir de llavors comenaria a córrer el termini de dos mesos abans de la dissolució automtica del Parlament i la convocatria automtica d'eleccions.

No obstant aix, aquestes fonts han explicat que durant la Mesa Cs i el PSC han discrepat sobre l'informe perqu consideren que Torrent est obligat a convocar un ple d'investidura si un grup vol presentar un candidat a la presidncia, tot i que no tingui possibilitats reals d'aconseguir els vots.

Aquesta situació es podria produir en cas que algun líder de l'oposició es proposi com a candidat, fet que ara per ara només Cs ha manifestat que no descarta fer per facilitar que s'activi el rellotge fins a les eleccions.

En el que estan d'acord tots els grups és que Torrent ha de prendre les decisions i que el primer pas ser fer la ronda de consultes per veure si hi ha un candidat per a la investidura.