Publicat 22/10/2019 16:24

Torra celebra la resolució sobre l'autodeterminació: "Arribarem fins on el poble vulgui"

El president de la Generalitat, Quim Torra intervé en roda de premsa després del Consell Executiu de la Generalitat, a Barcelona (Espanya), a 22 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat aquest dimarts que JxCat, ERC i la CUP hagin presentat una proposta de resolució al Parlament en qu reiteren que la cambra continuar amb el debat sobre l'autodeterminació i ha avisat: "Arribarem fins on el poble vulgui".

Ho ha dit durant la roda de premsa després del Consell Executiu, en la seva primera compareixena davant els mitjans amb preguntes després la sentncia del Tribunal Suprem de dilluns de la setmana passada, en la qual ha explicat que aquest dimarts el Tribunal Constitucional el va notificar sobre les conseqüncies d'impulsar iniciatives legislatives sobre l'autodeterminació.

"Em sembla molt rellevant que el dia que el TC notifica que no pots parlar de dret a l'autodeterminació, el Govern parli d'autodeterminació i que hi hagi resolucions sabent que la Mesa (del Parlament) est advertida", ha celebrat.

"Que ningú no pensi que prohibir mai en aquest país que es continu avanant en la línia que la ciutadania vol. Arribarem tan lluny com la ciutadania vulgui arribar. Sempre a favor del dret a l'autodeterminació", ha advertit el president de l'executiu catal.

La resolució dels grups independentistes del Parlament registrada aquest dimarts arriba després de la proposta que va esmentar el president en el ple extraordinari per la sentncia de l'1-O que es va celebrar aquest dijous en qu es va comprometre a exercir l'autodeterminació en aquesta legislatura, tot i que no va presentar un document per votar-la.

Ara que hi ha un document al Parlament, que van impulsar els grups, que no posa terminis a l'exercici de l'autodeterminació. Quan li han preguntat si es retracta de la seva proposta, ha dit que no, que all que va explicar al Parlament és el que ell plantejar en la taula de negociació de partits i entitats que busquen consensuar una resposta institucional a la sentncia.

Ha assegurat que la proposta del president "es discutir durant el gran acord nacional que hi ha d'haver per l'autodeterminació, l'amnistia i els drets civils i socials. Jo, en aquest gran acord, defensaré la meva proposta. El que és important, que hem d'entendre, és que cal anar tots junts".

El president ha subratllat que "volen impedir parlar i decidir" el Govern de Catalunya per la qual cosa ha defensat la proposta que ell mateix ha presentat en nom del Govern, que es conjura per defensar el dret a l'autodeterminació, per sense fixar dates, i que Torra qualifica d'adequada.

Quan li han preguntat si es planteja convocar eleccions en cas que en aquesta taula de negociació de resposta a la sentncia es rebutgi la seva proposta de "validar la independncia de Catalunya i tornar-la a votar" en aquest mandat, ha explicat que simplement la sotmetr al debat com a president de la Generalitat i ha reiterat que el que és important és que la resposta final tingui consens.

TRES PROPOSTES

Així, ja hi ha tres propostes de resposta a la sentncia sobre la taula: la que Torra va presentar com a president la setmana passada que fixa data a l'exercici de l'autodeterminació, la qual els grups independentistes impulsen al Parlament que defensa debatre sobre autodeterminació a la cambra, i la que el mateix Torra ha presentat aquest dimarts, per en nom del Govern, en qu afirma que la solució política al conflicte per als membres de l'executiu és l'autodeterminació.

Aquesta darrera proposta, la del Govern, inclou diversos punts com el de "continuar impulsant les actuacions necessries per garantir els drets humans, civils i polítics" dels ciutadans, especialment els de manifestació, llibertat d'expressió, informació i comunicació de Catalunya.

També reiteren el seu rebuig a la sentncia de l'1-O, es congratulen per totes les manifestacions pacífiques que s'han produt després de la sentncia i "reitera la condemna a tots els actes de violncia que s'han produt", i, a més, trasllada el seu suport a totes les persones ferides.

Un altre dels punts d'aquesta proposta implica promoure les iniciatives polítiques socials i institucionals que calguin en l'mbit "nacional, estatal i internacional per avanar en la solució política i democrtica al conflicte, i finalment reiteren al president en funcions de l'Estat la necessitat d'iniciar el dileg amb Torra.

Quan li han preguntat si després que el Govern i el Parlament hagin presentat una proposta diferent de la seva es planteja dimitir, ha contestat: "Mai he pensat no continuar. De cap manera. Acabem de sortir d'un debat de política general en qu guanyem totes les resolucions i una moció de censura que ha obtingut els 'no' més aclaparadors de la histria. Aquest dimarts els grups presenten una proposta que comena a marcar un camí", i ha insistit que és important arribar al consens entre totes les propostes.

BUDÓ

Torra havia anunciat minuts abans de la convocatria de la roda de premsa després del Consell Executiu que compareixeria amb la consellera de Presidncia i portaveu del Govern, Meritxell Budó, per que només hi estaria durant mitja hora perqu tenia qüestions a atendre.

Així, en anar-se'n, Budó ha continuat amb la roda de premsa en la qual li han preguntat si el fet que el Govern hagi presentat una proposta diferent de la del president significa que no avalen la de Torra.

"Ell va fer una proposta i el Govern estem disposats a treballar conjuntament sobre com es pot consensuar la proposta", ha expressat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés