Publicat 22/10/2019 15:21:51 +02:00CET

Torra celebra la resolució sobre l'autodeterminació: "Arribarem fins a on el poble vulgui"

El president de la Generalitat, Quim Torra intervé en roda de premsa després del Consell Executiu de la Generalitat, a Barcelona (Espanya), a 22 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat aquest dimarts que JxCat, ERC i la CUP hagin presentat una proposta de resolució al Parlament en què reiteren que la Cambra continuarà amb el debat sobre l'autodeterminació i ha avisat: "Arribarem fins a on el poble vulgui".

Ho ha dit durant la roda de premsa després del Consell Executiu, en la seva primera compareixença davant els mitjans amb preguntes després la sentència del Tribunal Suprem de dilluns de la setmana passada, en la qual ha explicat que aquest dimarts l'ha notificat el Tribunal Constitucional sobre les conseqüències d'impulsar iniciatives legislatives sobre l'autodeterminació.

"Em sembla molt rellevant que el dia que el TC notifica que no pots parlar de dret a l'autodeterminació, el Govern parli d'autodeterminació i que hi hagi resolucions sabent que la Mesa (del Parlament) està advertida", ha celebrat.

"Que ningú pensi que prohibirà mai a aquest país que es continuï avançant en la línia que la ciutadania vol. Arribarem tan lluny com la ciutadania vulgui arribar. Sempre a favor del dret a l'autodeterminació", ha advertit el president de l'executiu català.

La resolució dels grups independentistes del Parlament registrada aquest dimarts arriba després de la proposta que va esmentar el president en el ple extraordinari per la sentència de l'1-O que es va celebrar aquest dijous en què es va comprometre a exercir l'autodeterminació en aquesta legislatura, tot i que no va presentar un document per votar-ho.

Ara que hi ha un document al Parlament, que van impulsar els grups, el qual no posa terminis a l'exercici de l'autodeterminació. Quan li han preguntat si es retracta de la seva proposta, ha dit que no, que allò que va explicar al Parlament és el que ell plantejarà en la taula de negociació de partits i entitats que busquen consensuar una resposta institucional a la sentència.

Ha assegurat que la proposta del president "es discutirà durant el gran acord nacional que hi ha d'haver per l'autodeterminació, l'amnistia i els drets civils i socials. Jo, en aquest gran acord, defensaré la meva proposta. El que és important, que hem d'entendre, és que cal anar tots junts".

El president ha subratllat que "volen impedir parlar i decidir" el Govern de Catalunya per la qual cosa ha defensat la proposta que ell mateix ha presentat en nom del Govern, que es conjura per defensar el dret a l'autodeterminació, però sense fixar dates, i que Torra qualifica d'adequada.

Quan li han preguntat si es planteja convocar eleccions en cas que en aquesta taula de negociació de resposta a la sentència es rebutgi la seva proposta de "validar la independència de Catalunya i tornar-la a votar" en aquest mandat, ha explicat que simplement la sotmetrà al debat com a president de la Generalitat i ha reiterat que el que és important és que la resposta final tingui consens.

BUDÓ

Torra havia anunciat minuts abans de la convocatòria de la roda de premsa després del Consell Executiu que compareixeria amb la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, però que només hi estaria durant mitja hora perquè tenia qüestions per atendre.

Així, en anar-se'n, Budó ha continuat amb la roda de premsa en la qual li han preguntat si el fet que el Govern hagi presentat una proposta diferent de la del president significa que no avalen la de Torra.

"Ell va fer una proposta i des del Govern estem disposats a treballar conjuntament sobre com es pot consensuar la proposta", ha expressat.