Publicat 24/10/2019 18:28:01 +02:00CET

Torra celebra l'exhumació de Franco i demana al rei i a Sánchez una condemna ferma del franquisme

Entrada de vehicles al cementiri de la comitiva i familiars per a la posterior reinhumación del cos de Franco, en El Pardo (Madrid, Espanya), a 24 d'octubre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat aquest dijous l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caidos, i ha demanat al rei i al Govern central en funcions, liderat per Pedro Sánchez, "una condemna ferma" del franquisme.

"Per fi! Anys i anys demanant treure el dictador del mausoleu. Arriba tard i malament. Però encara és més urgent treure el franquisme de l'Estat", ha dit en una anotació a Twitter recollida per Europa Press.

El president del Govern ha defensat que és necessària "una condemna clara i ferma del cap d'estat i del Govern español contra el franquisme, la dictadura i els 40 anys de repressió".

Torra demana aquesta condemna després que el president del Govern central en funcions hagi rebutjat parlar amb ell fins que no condemnés amb rotunditat els aldarulls que es van provocar després d'algunes manifestacions de resposta a la sentència de l'1-O.

CAPELLA CRITICA ELS HONORS

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha criticat que s'han traslladat les restes de Franco però que des de La Moncloa li conserven els honors: "La Creu Llorejada de Sant Ferran cobreix el seu taüt".

Ha destacat que aquesta és la "més preuada condecoració militar del Regne d'Espanya", la qual cosa representa una ofensa inadmissible a totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, ha dit en una altra anotació en la mateixa xarxa social.