Publicat 30/7/2019 16:41:17 +02:00CET

Torra anuncia a Colau que ja prepara els pressupostos i s'emplacen a negociar-los

David Zorrakino/Europa Press

Calvet nega una desinversió de 280 milions a Barcelona des del 2011: "Està descontextualitzat"

BARCELONA, 30 jul. (EUORPA PRESS) -

El president del Govern, Quim Torra, ha explicat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha donat l'ordre als departaments de la Generalitat perquè comencin a preparar els pressupostos del 2020, i s'ha emplaçat a negociar-los a través dels grups parlamentaris.

Ho ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una roda de premsa després d'una reunió entre Torra i Colau al Palau de la Generalitat, en la qual ha afegit que l'alcaldessa ha transmès al president que el consistori també ha començat a treballar en els seus comptes.

"El president li ha explicat que hi ha una ordre perquè cada conselleria prepari la seva part de pressupost, que compleixin els paràmetres de la UE i de l'Estat i que després començarà una roda de contactes amb els grups. L'alcaldessa ha dit que també prepara els seus i ens hem instat a parlar, els grups parlamentaris i municipals, per acostar posicions", ha explicat.

Calvet ha subratllat que els pressupostos són una eina "imprescindible" per atendre les necessitats de les famílies, persones, empreses i l'economia productiva catalana, i ha recordat que a causa dels cicles electorals el Parlament no ha trobat les majories necessàries per aprovar els pressupostos, segons ell.

Així mateix, el conseller ha destacat que la reunió entre Torra i Colau ha tingut un to constructiu, i ha afirmat que s'ha acordat reunir la comissió mixta a l'octubre per reprendre la col·laboració entre les dues institucions en assumptes com l'habitatge i l'educació.

També ha dit que tots dos han coincidit en la necessitat de reclamar al Govern central la inversió pendent en infraestructures: "Es pressuposta per sota de les necessitats de Catalunya, i es liquida també per sota. Ens comprometem mútuament a fer aquesta reclamació en inversions com Rodalies i el Corredor Mediterrani".

DESINVERSIÓ A BARCELONA

Preguntat per les paraules de Colau, que ha xifrat en 280 milions la desinversió del Govern català a Barcelona des del 2011, Calvet ha assegurat que la dada està "descontextualitzada", perquè l'alcaldessa no ha tingut en compte l'escenari econòmic, pressupostari i financer de la Generalitat.

"Tenim un dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros anuals, un dèficit d'inversions en infraestructures i no es compleix la disposició addicional tercera. No es pot obviar el context en donar aquestes xifres", ha reiterat el conseller, que ha assegurat que el 2017 van transferir a l'Ajuntament 290 milions.

En relació amb la petició de Colau de recuperar el nivell d'inversió del 2011 a la ciutat, la qual cosa, segons ella, suposaria un augment de 30 milions d'euros més l'any fins arribar als 225 milions, Calvet ha dit que el Govern ja dona 290 milions l'any a la ciutat, i rebat així les xifres de l'alcaldessa.

"El que podem fer és pactar en la comissió mixta reclamar conjuntament més inversió de l'Estat. A més, l'Ajuntament de Barcelona té superàvit i capacitat d'endeutar-se del 30%. Té una situació envejable", ha dit Calvet, que ha dit que el Govern ja fa front a un deute de 100 milions.