Actualitzat 9/1/2019 12:18:09 +00:00 CET

Torra advoca per rebutjar la tramitació dels PGE si Sánchez no ofereix una "solució política"


EUROPA PRESS

Demana "valentia" al president i assegura que buscarà el diàleg amb l'Estat hi hagin comptes o no

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advocat aquest dimecres perquè els grups independentistes al Congrés rebutgin la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) si abans el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, no ofereix una "solució política" a Catalunya.

Ho ha dit en la roda de premsa per anunciar el guanyador del XXX Premi Internacional de Catalunya, que aquest any ha guanyat l'enginyer nord-americà Vinton Cerf, en què ha criticat que Sánchez no ha ofert "cap avanç" als catalans des que va ser investit al càrrec.

"Seguim en el 'no' als Pressupostos i en el 'no' a la tramitació dels Pressupostos", ha resolt el president català, i ha defensat que els dirigents del PDeCat i ERC s'han manifestat en la mateixa línia durant les darreres setmanes.

Torra fa així un pas més: no només es mostra partidari de rebutjar els PGE en la votació final, com havia dit fins ara, sinó que també advoca perquè ni tan sols es permeti l'admissió a tràmit i, per tant, defensa que es tombin d'inici al Congrés.

El president català ha precisat que la solució política que reclama a Sánchez per a Catalunya "passa per l'exercici del dret d'autodeterminació", i ha insistit a criticar que el Govern central no s'ha mogut en cap direcció fins ara.

"Res no s'ha mogut. Estem allà on estàvem. Si no hi ha moviment polític --per part de Sánchez-- en aquesta línia, els Pressupostos no s'aprovaran i tampoc no es permetrà la tramitació", ha resolt el president de la Generalitat.

ENCARA HI HA TEMPS

Torra ha considerat que el president del Govern espanyol encara té temps de reaccionar i buscar el suport de l'independentisme català als comptes i li ha demanat "valentia" per atendre les demandes que se li formulen des de la Generalitat.

"Ha de ser valent, s'ha de moure. Si es mou, si hi ha una decisió política sobre l'autodeterminació, sap que comptarà amb el suport per tirar endavant la tramitació dels Pressupostos", ha conclòs el president català.

Si l'independentisme català, a través del PDeCAT i ERC, acaba per rebutjar la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat votarà alineat amb el PP i Cs, i alguns dirigents sobiranistes han mostrat la seva incomoditat per això.

El president català considera que l'independentisme ja va donar un "xec en blanc" a Pedro Sánchez quan el va ajudar a pujar a la Presidència a canvi de res, i conclou que amb la votació dels PGE no es pot tornar a repetir aquesta situació.

"DIÀLEG SEMPRE"

Torra ha promès que la Generalitat buscarà amb l'Estat "diàleg sempre que hi hagi o no hi hagi els Pressupostos", i ha reivindicat que aquesta sempre ha estat l'actitud dels successius governs catalans des que va començar el procés sobiranista.

"Sempre en qualsevol reunió desvinculem el diàleg amb l'Estat del que és la negociació pressupostària", ha conclòs el president català.