Publicat 8/5/2019 13:13:19 +02:00CET

Torra admet una "situació conflictiva" amb el sector públic i al·lega falta de pressupostos

Ple en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Ofereix diàleg i els comuns l'adverteixen d'una primavera calenta"

BARCELONA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha admès aquest dimecres que el seu Govern té oberta una "situació conflictiva" amb uns quants sectors dels treballadors públics, i ha promès diàleg i mà estesa per trobar una solució.

Ho ha dit en la sessió de control al Govern que s'ha celebrat al Parlament, en què ha defensat que el seu Executiu està fent tot el que pot per "revertir les retallades" del sector públic que va impulsar la mateixa Generalitat el 2010 i 2011.

Torra ha al·legat que el principal problema que té per afrontar les demandes dels treballadors és que la Generalitat no va poder aprovar uns pressupostos per al 2019 i treballa amb els comptes prorrogats del 2017: "És tristíssim haver de reconèixer-ho".

No obstant això, ha assegurat que tota la culpa no és del Govern, i ha criticat que ni els comuns ni els PSC volguessin aprovar els comptes de la Generalitat malgrat que el seu Executiu els va oferir negociar-los i arribar a un acord.

Torra ha assenyalat que les protestes dels treballadors públics no són noves, i ha destacat que ja van poder "resoldre" algunes que es van plantejar des del sector de la sanitat pública i dels funcionaris de l'administració catalana.

El president català ha assegurat que entén les recents protestes dels professors de la comunitat educativa, però ha insistit que amb l'actual situació pressupostària el Govern no és "capaç" ara com ara d'atendre-les.

CRÍTIQUES DELS COMUNS

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha estat qui ha tret la qüestió en la sessió de control, i ha advertit al Govern que si no pren mesures s'enfronta a una "primavera calenta" de protestes socials com ja ho va ser, al seu parer, la tardor del 2018.

Segons els comuns, el Govern reacciona "tard i malament" en tots els fronts i té emprenyats sectors com la comunitat educativa --des de professors a estudiants universitaris--, treballadors del sector de la salut, de l'assistència social i els Mossos d'Esquadra.

Albiach ha recordat que dimarts de la setmana vinent es complirà el primer aniversari des que Torra va ser investit en el càrrec pel Parlament, i ha considerat que en aquest temps ha evidenciat que "no sap com resoldre els problemes del país".

RENDA MÍNIMA DE CIUTADANIA

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha utilitzat la seva intervenció per criticar "el fracàs" de la Generalitat a l'hora d'implementar la Renda Garantida de Ciutadania, una prestació que segons el parer dels socialistes no ha arribat al nivell de cobertura que esperaven.

El president català s'ha defensat assegurant que l'aplicació de l'article 155 que va intervenir la Generalitat va suposar un fre al desplegament de la normativa, i ha afirmat que el seu Govern està aconseguint millorar la situació.