Actualitzat 27/09/2021 18:56

Toni Comín demana la col·laboració de tots els actors per a l'estratègia europea 'Farm to fork'

Toni Comín demana la col·laboració de tots els actors per a l'estratègia europea 'Farm to fork'
OFICINA DEL PE A BARCELONA

L'estratègia dona una visió global per a un sistema alimentari europeu més sostenible fins al 2030

BARCELONA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat Toni Comín, ponent a l'ombra de l'informe d'opinió de la CE sobre l'estratègia 'Farm to fork' ('De la granja a la taula'), ha demanat la col·laboració de tots els actors empresarials, socials, agraris i de la societat civil, tant dels països europeus com d'importadors de productes agroalimentaris europeus, per impulsar l'estratègia.

Ho ha dit aquest dilluns en un diàleg telemàtic organitzat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona per presentar l'estratègia, en el qual ha participat amb la professora de la Universitat de Sao Paulo (Brasil) Larissa Mies Bombardi i el director del màster d'Agricultura Biològica de la Universitat de Barcelona (UB), F. Xavier Sans.

Aquesta estratègia estableix una visió de conjunt per a un sistema alimentari europeu amb una empremta ambiental i climàtica reduïda fins al 2030, que sigui resistent i que pugui garantir la seguretat alimentària i lluitar contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

"El repte és inevitablement integral", ha assegurat Comín, que ha afegit que, textualment, és impossible resoldre un sol tema perquè l'estratègia afecta la política agrícola, la comercial, la de desenvolupament, l'energètica i la industrial, entre d'altres.

En aquest sentit, ha apuntat que els països en vies de desenvolupament són actors clau en aquest canvi, perquè la UE hi ha de poder col·laborar per garantir que també es beneficien d'aquesta transició.

A més a més, el sector empresarial és un altre actor important, perquè Comín ha assegurat que el codi de conducta de les empreses del sector ha d'establir mesures responsables i que aquestes mesures es compleixin obligatòriament.

"REPTE MAJÚSCUL"

Comín ha explicat que el repte és majúscul perquè hi ha dos tipus de resistència: els 'lobbies' que no volen un canvi i els hàbits dels ciutadans i les seves cultures alimentàries, "que són molt complicades de canviar".

Ha recordat que el 'new green deal' era l'únic gran tema de debat previst per a aquest mandat del Parlament Europeu i que aquesta estratègia ha de servir per "ajudar a avançar més ràpid en la redefinició de quin és el model agrícola europeu", per abandonar un model que ha definit com industrial i extensiu i pensat en l'exportació.

Per això, a més de demanar canvis en l'estratègia actual, ha reclamat canvis per avançar en el compliment de les ODS, en la prohibició d'exportació de pesticides perillosos i en la signatura d'acords comercials que integrin els objectius d'aquesta estratègia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés