Publicat 19/03/2020 11:59

El TJUE falla contra la perpetuïtat dels contractes d'interins a l'Estat

Entrada al Ministeri d'Economia i Empresa i al Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats, a Madrid (Espanya) a 24 de febrer de 2020.
Eduardo Parra - Europa Press

Obre la porta a que els jutges converteixin els seus contractes en "indefinits no fixos" o concedeixin indemnitzacions per acomiadament

BRUSSELLES, 19 març (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que els tribunals espanyols han de trobar "mesures efectives" per acabar amb l'ús abusiu de contractes d'interinitat en l'Administració pública i, entre les opcions que planteja, est la de convertir els seus contractes en "indefinits no fixos" o abonar una indemnització per acomiadament.

La sentncia respon qüestions prejudiciales sobre la concatenació de contractes temporals a la sanitat madrilenya. En concret, el TJUE resol que el fet que un empleat públic amb contracte de durada determinada hagi consentit la renovació successiva del mateix amb l'Administració no significa que la seva situació laboral ja no pugui ser considerada com abusiva.

Així, remarca que "el fet que l'empleat públic que es tracti hagi consentit l'establiment o la renovació d'aquestes relacions no priva de carcter abusiu" i "no porta al fet que l'Acord marc (sobre el Treball de Durada Determinada) no sigui aplicable a la situació d'aquest empleat públic".

En aquest context, explica que l'Acord marc "no imposa als Estats membres una obligació general de transformar en contractes per temps indefinit" als interins, per afegeix que els Estats membres han de comptar amb "una altra mesura efectiva per evitar i, si escau, sancionar la utilització abusiva de successius contractes de treball de durada determinada".

D'aquesta forma, conclou que correspon als tribunals nacionals "apreciar" si l'organització de processos selectius per ocupar definitivament les places, la transformació d'aquests empleats públics en "indefinits no fixos" i la concessió a aquests empleats públics d'una indemnització "equivalent a l'abonada en cas d'acomiadament improcedent" són "mesures adequades per prevenir i, si escau, sancionar els abusos" derivats de la utilització de successius contractes temporals.

Es tracta de dos qüestions que van arribar a Luxemburg preguntant per la successió de contractes en el Servei Madrileny de Salut (Sermas): la primera involucra un informtic que, després de treballar durant 17 anys pel Sermas com a interí amb contractes successius renovats, va demanar que es reconegués la condició d'empleat públic fix, per se li va ser denegada.

La segona qüestió també involucra diversos treballadors del Sermas que eren personal estatutari interí, en aquest cas, a la categoria de Facultatius Especialistes Odontlegs. Aquests empleats van ocupar llocs de treball per substitució, eventual i interinitat amb contractes temporals durant períodes entre els 12 i els 17 anys. També van reclamar a la Comunitat de Madrid que se'ls reconegués la condició d'empleat públic fix, per la seva sollicitud va ser desestimada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés