Publicat 19/12/2019 18:29

El termini del Suprem per a allegacions respecte de Junqueras i Puigdemont no acaba fins a la primera setmana de gener

Carles Puigdemont (arxiu)
Thierry Roge/BELGA/dpa

La data de resposta del tribunal dependr que les parts esgotin o no els cinc dies hbils atorgats per presentar els seus arguments

MADRID, 19 des. (EUROPA PRESS) -

Els terminis donats tant per la sala del Tribunal Suprem que va jutjar el procés a Catalunya com per l'instructor del procediment, Pablo Llarena, a les diferents parts que han de pronunciar-se sobre la situació en qu queden els líders independentistes Oriol Junqueras i Carles Puigdemont després de la sentncia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) són de cinc dies hbils, per la qual cosa d'esgotar-se arribarien a la primera setmana de gener del 2020.

L'alt tribunal ha donat cinc dies de termini a la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, l'acusació particular exercida per Vox i a la defensa de l'exvicepresident de la Generalitat condemnat per sedició, Oriol Junqueras, perqu diguin el que considerin oportú sobre aquesta qüestió, tot i que no tenen per qu esgotar aquest termini.

De fet, el Ministeri Públic ja s'ha pronunciat, instant a executar la inhabilitació del líder d'ERC i en contra que hagi de ser excarcerat per poder prendre possessió i exercir el seu crrec a l'Eurocambra. No obstant aix, la resta de parts alludides han manifestat que necessiten temps per analitzar la resolució del TUE abans de pronunciar-se sobre aquest assumpte.

Els terminis són importants per al pla polític de l'assumpte, perqu la portaveu i secretria general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha advertit aquest dijous que el seu partit no tornar a asseure's per negociar amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez fins que l'Advocacia de l'Estat no es pronunci sobre la sentncia del TUE sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras. Aquest pronunciament pot produir-se dem mateix o esgotar el termini establert, la qual cosa passa al comenament de la setmana del 30 de desembre.

Per la seva banda, la sentncia deixa en mans del Suprem "apreciar els efectes aparellats a les immunitats que gaudeix" Junqueras, i després de rebre els informes podrien resoldre a la fi d'aquesta primera setmana de gener o bé deixar la seva anlisi per a després de Reis, segons assenyalen fonts jurídiques consultades per Europa Press.

En la seva sentncia, la Justícia europea diu que una persona que ha estat oficialment proclamada electa pel Parlament europeu quan es trobava a la presó provisional per delictes greus ha de ser reconegut com a eurodiputat tot i que no ha estat autoritzada a complir els requisits previstos pel dret intern, ni a desplaar-se a l'Eurocambra per participar en la seva primera sessió.

Entre les qüestions que hi ha estan la de decidir si escau la petició de suplicatori quan Junqueras ja ha estat condemnat en ferm o si de sollicitar-se es far mantenint o no a la presó el líder independentista mentre s'espera la resposta del Parlament Europeu. És a dir, hauran de resoldre els extrems en qu la sentncia del TUE pot deixar en suspens la condemna dictada en aquesta causa.

EFECTES A PUIGDEMONT

Els mateixos terminis expliquen per a la presentació de les allegacions respecte de Puigdemont, després que l'instructor de la causa, Pablo Llarena, hagi demanat a Fiscalia, Advocacia, Vox i defenses de l'expresident i del seu exconseller també electe al Parlament Europeu Antoni Comín que es pronuncin sobre la incidncia que al seu judici pot tenir la sentncia del TUE en la situació de tots dos, processats en aquesta causa i fugits a Blgica. Sobre els dos dirigents nacionalistes pesa a més una ordre de detenció i entrega a Espanya que tramiten els tribunals belgues.

En la providncia donada a conixer per l'alt tribunal, Llarena assenyala expressament que el que s'ha dit pel TUE sobre Junqueras en relació amb la seva condició d'europarlamentari electe pot tenir "la mateixa incidncia" en els processaments Puigdemont i Comín, que van obtenir escó en la mateixa convocatria electoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés