Defensa que la relació amb Algria és "slida i mplia" i que el subministrament de gas no est en perill
BARCELONA, 12 juny (EUROPA PRESS) -
La vicepresidenta tercera del Govern central i ministra per a la Transició Ecolgica i el Repte Demogrfic, Teresa Ribera, ha assegurat que les companyies elctriques proposarien "preus molt més alts" si el Govern central no hagués aprovat el topall de preu del gas per reduir el preu de la factura de la llum.
En una entrevista a 'La Vanguardia', recollida aquest diumenge per Europa Press, Ribera ha concretat que les companyies pujarien les tarifes a 180 i 200 euros MWh si el Govern central no ho hagués impedit: "No pot ser que, en unes circumstncies com aquestes, el que no val més generi beneficis d'unes dimensions com aquestes", ha argumentat.
De fet, ha assegurat que de 200 euros de mitjana que podrien cobrar el MWh, les elctriques ara ho podran a fer com a mxim a 140, cosa que els comportar una "importantíssima reducció dels beneficis potencials que haurien recollit les elctriques".
Ha explicat que la denominada 'excepció ibrica' comporta que, si per produir electricitat cal un 20% o 25% de gas, es pagui aix "i no tot la resta", i ha assegurat que suposar un estalvi d'entre el 15% i el 20% en la factura.
També ha sostingut que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competncia (CNMC) analitza la informació que les elctriques estan obligades a traslladar des de setembre, per "presentar més transparncia i exigir informació dels preus entre qui genera l'energia i qui la comercialitza, per també entre aquests i el client final".
RELACIÓ "SLIDA" AMB ALGRIA
Ha negat que el subministrament de gas a Espanya estigui en risc per l'anunci d'Algria de trencar les relacions comercials amb Espanya, i ha assegurat que la relació entre tots dos pasos és "prou important, slida i mplia tant en el temps com en els temes d'inters com per desitjar una rpida recuperació d'aquesta situació".
Considera que el subministrament del gas depn de contractes entre empreses privades que han de "quedar al marge d'aquest posicionament polític" i creu que les energtiques espanyoles han diversificat els seus provedors per evitar la dependncia.
Preguntada per si Espanya pot sortir perjudicada d'una intensificació dels vincles entre Algria i Itlia, ha dit textualment que la relació amb els italians és boníssima i que, de fet, Espanya l'est ajudant amb subministraments de gas natural liquat "i s'ha arribat a contemplar el gasoducte Barcelona-Livorno, tot i que encara és un projecte molt preliminar".
MIDCAT
I, quant a les connexions amb Frana, ha assegurat que la interconnexió amb el país "és una prioritat oficial" per a la Unió Europea i que hi ha un traat per al gran corredor d'hidrogen ibric que coincideix amb el del gasoducte Midcat.
Ha defensat que Frana est "molt més oberta" en relació amb el Midcat i ha apuntat que el debat actual passa per saber quins són els terminis per construir-lo, perqu ja s'ha desbloquejat la connexió submarina pel golf de Biscaia i s'impulsaran les pirinenques.