Publicat 16/06/2015 15:12

Teresa Forcades confia en el "vistiplau" del papa a la seva exclaustració temporal

Teresa Forcades presenta su nuevo libro 'Por amor a la justicia'
EUROPA PRESS

Elogia Carmena però adverteix que si no compleix amb la promesa d'un banc públic, no començaria bé

MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

La monja benedictina Teresa Forcades segueix a l'espera que el papa Francesc atorgui el "plàcet" a la seva exclaustració, que va començar dilluns amb el vistiplau de l'abadessa de Montserrat i del bisbe de la seva diòcesi, per implicar-se activament en la plataforma Procés Constituent a Catalunya.

Forcades, que va ser cridada pel Vaticà el mes de maig passat, ha explicat durant la presentació del seu últim llibre 'Per amor a la justícia' a Madrid, que es tracta d'una exclaustració per un període temporal de tres anys i s'ha mostrat confiada que la Santa Seu no hi posarà objecció.

De fet, ha indicat que no ha plantejat alternatives en el cas que el permís se li denegui, i ha afirmat que el que faria és "convocar un gabinet d'emergència" i retirar-se dos dies a resar.

Pel que fa a les seves primeres sensacions de la vida fora del convent, ha indicat que és molt recent, i que encara li dura l'experiència de diumenge, quan va obtenir el suport de la majoria de Procés Constituent a Catalunya a la seva candidatura: "Una confluència de partits d'esquerra per a les eleccions catalanes" .

"A mi m'ha semblat que el fet que jo m'oferís per a liderar aquesta confluència podia ajudar que es consolidés --ha explicat-- fins ara no ho havia fet perquè entenia que la condició per mi era deixar de ser monja. S'ha obert la possibilitat que pogués fer això sense deixar de ser monja, però amb una exclaustració temporal, per un màxim de tres anys".

En tot cas, ha afirmat que, fins que obtingui una resposta de la Santa Seu, disposa d'un "permís" per fer activitats com la presentació del seu llibre, aquest dimarts, que ha tingut lloc a Madrid.

'PER AMOR A LA JUSTÍCIA'

En el volum presentat aquest dimarts, aborda la vida i pensament de Dorothy Day i Simone Well, dues dones pròximes a l'anarquisme i compromeses amb els obrers de principis del segle XX que "en la seva joventut tardana van tenir una experiència crística", segons ha explicat la monja.

"Elles queden transformades per aquesta experiència. No és que a partir de llavors abandonin el que havia estat el seu compromís bàsic fins aleshores sinó que queden entre dos mons", ha indicat.

Segons Forcades, "en bona part del sindicalisme revolucionari i de la ideologia anarquista" en què totes dues es van desenvolupar "ressona de manera potent el judici de Marx: la religió és l'opi del poble".

GOVERN DE MADRID

En aquest context, ha elogiat la nova alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, de qui afirma que es va emocionar en escoltar-la citar Simone Weil en una entrevista en el referent a "l'abolició general dels partits polítics".

Ha qüestionat l'actual sistema de partits polítics com a articulació de la pluralitat política i ha defensat que el sistema de finançament d'aquests "els obliga a entrar en deute amb els poders financers" i en què "en molts partits no es practica la democràcia interna".

En canvi, s'ha mostrat confiada que el programa amb el qual Ara Madrid s'ha presentat a les eleccions serveixi per "consolidar l'esperança amb fets" i que demostri que en aquest país hi ha alternatives davant del discurs neoliberal que defensa que no hi ha una altra opció que les retallades.

En tot cas, davant de la possibilitat que finalment no es porti a terme la mesura de crear un banc públic per finançar projectes socials i d'empreses i cooperatives que fomentin l'economia productiva, ha indicat que caldrà veure si és així i que és diferent "no fer-ho immediatament o deixar de fer-ho": "Si és així, no començaríem bé", ha subratllat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés