Publicat 18/10/2019 15:33CET

Telefónica situa la situació a Catalunya com un dels principals focus de risc per al seu negoci

Oficines de Telefónica
TELEFÓNICA - Archivo

Afegeix que l'"elevada fragmentació política que existeix i la manca d'acords en temes clau" són altres factors d'incertesa

MADRID, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

Telefónica ha incls la situació política a Catalunya com un dels tres principals focus d'incertesa per al seu negoci dins d'Espanya, perqu considera que impactar en les condicions de finanament de l'economia del país.

En el seu últim 'Document de Registre Universal', rems a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la teleco espanyola descriu al detall tots els factors de risc actuals relacionats amb el desenvolupament del seu negoci.

Dins d'Espanya, Telefónica situa la situació de Catalunya en primer lloc, seguida de la incertesa sobre les polítiques econmiques a executar el proper any i de l'impacte de les polítiques comercials en l'economia, com els tres principals riscos financers per a la companyia.

En concret, ha considerat el risc que els fets esdevinguts a Catalunya els últims anys impactin en les condicions de finanament de l'economia espanyola, vist el calendari "exigent" de venciments que encara afronta el país i la "notable dependncia" del país dels inversors internacionals.

No obstant aix, Telefónica no deixa de banda la incertesa política que també existeix a la resta del país, perqu el segon risc est relacionat amb l'execució de les polítiques econmiques durant el proper any, vista l'"elevada fragmentació política existent i la manca d'acords en temes clau".

El tercer dels riscos financers que afecten directament el mercat nacional és el fet de ser "un dels pasos més oberts a l'exterior" des del punt de vista comercial -"estar prcticament entre els 10 pasos del món més emissors i receptors de capital", explica la teleco"-, fa que qualsevol situació de proteccionisme "pugui tenir implicacions significatives".

BREXIT

Malgrat que Telefónica va publicar aquest informe uns dies abans que la Comissió Europea i el Regne Unit aconseguissin un acord pel Brexit, que ha de ser aprovat pels estats membre i el parlament britnic, la companyia també es refereix a aquest assumpte com un altre risc financer dins el marc internacional.

Telefónica explica que qualsevol situació de sortida del Regne Unit de la Unió Europea "suposar un ajust econmic" que afectar la inversió, l'activitat econmica i l'ocupació, així com a la volatilitat als mercats financers, la qual cosa podria limitar o condicionar l'accés als mercats de capitals.

A més, adverteix que la situació "podria empitjorar" depenent del resultat final del Brexit, en suposar un "augment dels conflictes reguladors i legals en matria fiscal, comercial, de seguretat i ocupació".

"Aquests canvis poden ser costosos i disruptius per a les relacions empresarials als mercats afectats, incloent-hi les de Telefnica amb els seus provedors i clients", avisa la companyia.

LA COMPETNCIA

Entre els riscos relatius al negoci, Telefónica manifesta que la seva posició competitiva en alguns mercats també "podria veure's afectada per l'evolució de la competncia i la consolidació del mercat".

En concret, apunta les operacions de fusions, adquisicions, aliances i acords de collaboració amb tercers, com per exemple la possible integració de les empreses del sector de continguts i entreteniment com FOX i Disney o ATT i Time Warner.

Telefónica conclou així que aquests canvis en la dinmica del mercat "poden derivar en ofertes comercials agressives, l'acceleració del desplegament de la competncia o la proliferació de tarifes de dades illimitades".

INVERSIONS PER ESTENDRE LA FIBRA

La teleco també dedica un apartat del seu escrit al risc de no anticipar-se o adaptar-se a l'evolució contínua de les demandes canviants dels clients i al desenvolupament de nous estndards tics o socials, la qual cosa podria afectar "adversament els seus negocis i la reputació de la companyia".

De fet, detalla que el desplegament de noves tecnologies que ajudin a dotar d'accés a Internet d'altes prestacions a totes les persones "implica elevades inversions".

Per aix, malgrat que la "creixent demanda" dels serveis de noves xarxes -a juny d'aquest any la cobertura de fibra fins a la llar asolia 22,2 milions d'immobles-, Telefónica explica que l'"elevat nivell de les inversions requereix una contínua anlisi de la tornada de les mateixes", tot i que "no existeix certesa sobre la rendibilitat d'aquestes inversions".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés