Publicat 24/02/2019 17:46CET

Telefónica, Facebook, BID i CAF llancen al Perú un operador per portar Internet a zones remotes

Telefónica, Facebook, BID y CAF lanzan en Perú un operador mayorista abierto par
TELEFÓNICA

La iniciativa 'Internet per a Tots' cerca reduir la bretxa digital a Amrica Llatina desplegant xarxes en zones no rendibles

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

Telefónica, Facebook, el Banc Interameric de Desenvolupament (BID) i el banc de desenvolupament d'Amrica Llatina CAF van a llanar un operador majorista de telecomunicacions d'accés obert al Perú en el marc de la iniciativa 'Internet per a tots', amb la qual cerquen portar la banda ampla mbil a poblacions remotes de Llatinoamrica amb la finalitat de reduir la bretxa digital a la regió.

En concret, l'operador 'Internet per Tots' (IpT) el Perú desplegar infraestructures en zones on ara és "inviable des del punt de vista econmic" i connectar a les comunitats rurals del país permetent a qualsevol operador mbil utilitzar la seva infraestructura 3G i 4G i comercialitzar serveis de comunicacions de qualitat en aquestes zones per a usuaris, empreses i organitzacions.

Les companyies expliquen que l'xit d'IpT el Perú asseur les bases per replicar aquest tipus de model de negoci en altres pasos d'Amrica Llatina i el Carib. Actualment 100 milions de persones, el 20% de la població de la regió, no expliquen encara amb accés adequat a Internet mbil i, per tant, als beneficis que brinda l'economia digital.

Segons l'acord, subjecte a permís regulatori, Telefónica del Perú obrir el seu negoci rural actual a IpT Perú, una nova companyia en la qual tindr una participació del 54,67% i en la qual també invertiran Facebook, BID Invest i CAF amb l'objectiu de millorar els serveis de veu existents i desplegar nova infraestructura per oferir cobertura mbil d'Internet sota un model majorista de 'Network as a Service' (NaaS).

Telefónica remarca que reduir la bretxa digital i garantir la inclusió a curt termini requereix de "un enfocament holístic" que combini la innovació de negoci i noves tecnologies i polítiques amb noves formes de collaboració.

En context, IpT Perú vol demostrar que nous models de negoci sota els principis d'accés obert, cooperació, innovació tecnolgica i les polítiques adequades són possibles i poden transformar la infraestructura sota un model NaaS, connectant comunitats en zones allades i garantint al mateix temps "una tornada financera i viabilitat comercial que pot replicar-se en altres regions".

IpT aconseguir la sostenibilitat econmica a través d'acords amb comunitats locals i la utilització de tecnologies obertes que reduiran el cost de desplegament en rees on el de les tecnologies convencionals és ara "prohibitiu". Així, es recolzar en arquitectures en el núvol, planificació de xarxa automtica, solucions de rdio accés obertes (Open RAN) i una combinació de fibra optimitzada i xarxes de microones.

La directora general d''Internet per a Tots', Teresa Gomes, ha assegurat que aquesta nova proposta ofereix la infraestructura com un servei per reduir la bretxa digital "el més rpid possible". "El nostre objectiu ara és llanar i escalar el projecte al Perú i demostrar que és possible desplegar-ho en la resta de Llatinoamrica i a tot el món", ha agregat.

INTERNET PER A TOTS

'Internet per Tots' va sorgir com una iniciativa de Telefónica que considera la connectivitat com un requisit fonamental per accedir als avantatges de la digitalització i per al progrés econmic i social de les persones. Sota aquest model de desplegament d'infraestructures, i a través de projectes en els quals ha collaborat amb companyies com a Facebook, l'operadora ja ha aconseguit connectar a 2.000 comunitats en zones allunyades del Perú, beneficiant a 600.000 persones dels gairebé sis milions repartits en 7.500 comunitats als quals es dirigeix aquest projecte.

"A Telefónica pensem que les persones són les que donen sentit a la tecnologia i no a l'inrevés. Internet per a Tots és un exemple de com Telefónica est abordant els nous reptes del sector i de com aprofita les oportunitats per créixer impulsant models de collaboració oberta amb altres socis", ha remarcat el conseller delegat de Telefónica Hispam Sud, Bernardo Quinn.

Per la seva banda, el vicepresident de connectivitat de Facebook, Donen Rabinovitsj, ha assenyalat que a través d'IpT Perú estan invertint en una nova forma d'expandir l'accés a banda ampla mbil en zones rurals i asseient les bases per a nous enfocaments necessaris que necessita el sector, "i assegurar-nos així que tothom pot accedir als beneficis que brinda Internet".

El conseller delegat de BID Invest, James Scriven, ha assenyalat que l'xit d''Internet per Tots' podria ser "la solució per oferir connectivitat digital en zones rurals, un dels principals reptes de desenvolupament de la quarta revolució industrial", mentre que el vicepresident executiu de CAF, Luis Carranza, ha afegit que aquesta iniciativa permet sumar forces per reduir la bretxa digital "que aprofundeix la desigualtat socioeconmica entre les comunitats que compten amb Internet i les que no".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés