Publicat 18/07/2019 13:45CET

El TEDH rebutja indemnitzar els familiars de les víctimes dels GAL com a víctimes del terrorisme

Rusia.- La Asamblea del Consejo de Europa restaura el derecho de voto de Rusia, retirado tras la anexión de Crimea
CONSEJO DE EUROPA

MADRID, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat que els familiars dels presumptes etarres assassinats pels GAL i el Batallón Vasco Español puguin ser considerats víctimes del terrorisme per rebre una indemnització de l'Estat.

La decisió que ha donat a conixer aquest dijous el tribunal amb seu a Estrasburg considera que la presumpció d'innocncia recollida en l'article 6.2 de la Convenció Europea de Drets Humans no pot aplicar-se en un procediment de compensació a familiars de persones assassinades a Frana, per la qual cosa inadmet la reclamació.

L'acció sobre la qual ha decidit el TEDH es refereix a Maria Cristina Larrañaga, Karmele Martínez Agirre i Nagore Otegi Martínez, María Antonia Ibarguren Astiagarraga, Mikel i Xabier Etxaniz Maiztegui, Ignacia Lizarraga Albaburu, Maria Belen Aguilar Pérez y Ugaitz y Aitor Elizarán Aguilar, tots parents de les víctimes o víctimes d'aquelles dues organitzacions.

Entre ells hi ha casos diversos, perqu en alguns es tracta de persones que reclamen accés a una indemnització que sempre se'ls va negar per entendre que un etarra no pot generar una compensació com a víctima del terrorisme i, en d'altres casos el que demanen és l'ampliació de la quantia en els termes que va establir la Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Terrorisme de l'any 2011. Respecte als primers casos, el TEDH nega que pugui donar-los aquesta consideració de víctimes del terrorisme.

Així, el tribunal no veu cap vincle entre els crrecs penals que podrien haver formulat a Espanya els familiars dels assassinats pels Gal i el Batallón Vasco Español i les decisions de les autoritats administratives i en l'mbit contenciós-administratiu que els neguen la indemnització.

Una de les claus de la reclamació passa perqu la pertinena a ETA en els casos de tots els demandants és presumpta, ats que cap d'aquests assassinats dels GAL o el BVE havia estat jutjat i condemnat com a tal.

Per aquest motiu, la reclamació davant d'Estrasburg es va centrar en l'article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans relativa a la presumpció d'innocncia. Els demandants entenen que no s'ha respectat en el cas dels seus familiars perqu l'Audincia Nacional, en denegar les indemnitzacions o l'increment de les quanties els va donar per membres d'ETA, en alguns casos, fonamentant la seva decisió en informes policials que apuntaven a la seva pertinena.

Precisament la resolució allega a la informació sobre aquest assumpte que va aportar el Ministeri de l'Interior d'Espanya, que va detallar al TEDH que els assassinats ho van ser entre el 1979 i 1985, mentre residien a Frana per grups terroristes del Batallón Vasco Español (BVE), Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL), Acción Nacional Española (ANE) o Grupos Armados Españoles (GAE).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés