Publicat 19/11/2019 12:48:07 +01:00CET

El TEDH inadmet el recurs del raper Valtonyc contra la condemna per enaltiment i injúries a la Corona

El raper Valtonyc a Barcelona

MADRID, 19 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha declarat inadmissible el recurs que van presentar els advocats del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtonyc, contra la seva condemna a tres anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces que li va imposar l'Audiència Nacional el 2017 pel contingut de les lletres d'algunes de les seves cançons. El cantant continua fugit de la justícia espanyola.

La resolució del tribunal amb seu a Estrasburg la va dictar un jutge únic, d'acord amb el reglament que regeix aquest òrgan, i la va comunicar a la defensa del cantant, que exerceix l'advocat Gonzalo Boye, el passat 11 de juliol, tot i que fins aquest dimarts no s'havia fet pública.

Valtonyc comparteix defensa amb l'expresident de la Generalitat fugit a Bèlgica Carles Puigdemont, processat en la causa del procés independentista i la resta d'exconsellers que l'acompanyen i és habitual veure'l en actes organitzats per l'entorn independentista en aquest país.

Ja al mes de juny el tribunal de drets europeu va rebutjar la mesura que va sol·licitar el cantant perquè, de manera cautelar, es declarés nul·la l'ordre d'ingrés a presó que va dictar contra ell l'Audiència Nacional un cop la seva condemna va ser confirmada tant pel Tribunal Suprem com pel Tribunal Constitucional.

REBUIG A L'ENTREGA

Després de la sentència de l'Audiència, Arenas va abandonar el territori espanyol per evitar el seu ingrés a presó, per la qual cosa es va emetre una ordre nacional, europea i internacional de crida i cerca.

La justícia belga, no obstant això, va rebutjar l'extradició a les autoritats espanyoles el setembre de l'any passat en estimar que els delictes pels quals va ser condemnat tenen equivalent en la legislació local i descartar que els seus actes estiguessin relacionats amb el terrorisme.

Segons la sentència del Suprem que va confirmar la seva condemna, les cançons de Valtonyc inclouen expressions en suport i lloança a les organitzacions terroristes Grapo, ETA, i a alguns dels seus membres, així com contra el rei i els seus familiars, i contra el llavors president del Círculo Balear, Jorge Campos.