Actualitzat 09/03/2021 16:48 CET

El TEDH condemna Espanya per ingerència "desproporcionada" en la llibertat d'expressió

Archivo - Arxiu - Tribunal Europeu de Drets Humans.
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 9 mar? (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat aquest dimarts Espanya a pagar un total de 32.240 euros a dues persones que van ser condemnades per criticar una jutgessa en una carta que van publicar en el 'Diario de Teruel' el 2010, en el context d'un procés judicial que els afectava, perquè considera que van ser víctimes d'una "interferència desproporcionada" en el seu dret a la llibertat d'expressió.

El TEDH ha determinat que Espanya ha vulnerat l'article 10 de la Unió Europea de Drets Humans perquè la condemna --una multa de 2.400 euros a cadascú amb una pena alternativa de presó, danys morals a la jutgessa per 3.000 euros i publicar la decisió en el mateix mitjà, amb un cost de 2.758,80 euros-- "va ser una interferència desproporcionada en el seu dret a la llibertat d'expressió i, per tant, no 'necessària en una societat democràtica'".

En conseqüència, els magistrats han condemnat Espanya --per cinc vots a favor i dos en contra-- a pagar a cada demandant 16.120 euros --6.779 per danys pecuniaris, 6.000 per danys no pecuniaris i 3.341 per costos i despeses--.

Els fets és remunten al 2007, quan l'Ajuntament d'Aguilar d'Alfambra (Terol) va declarar nul el procediment de l'empresa minera WBB per obtenir una llicència administrativa per dur a terme activitats classificades, perquè considerava que s'havia d'analitzar amb més profunditat l'impacte mediambiental del projecte.

La companyia va iniciar un procés contenciós-administratiu davant un jutjat de Terol, que va dictaminar a favor de WBB sobre la base de l'informe d'un perit independent que va nomenar el mateix jutjat. La jutgessa va cridar l'atenció sobre el fet que el tècnic que havia elaborat l'informe que va permetre anul·lar el procediment era família d'un dels ara demandants davant el TEDH i membre de l'ONG ecologista Plataforma Ciutadana Aguilar Natural.

L'Ajuntament va impugnar la decisió i, mentre és resolia el recurs --que finalment és va rebutjar--, els dos demandants van publicar l'11 de març del 2010 una carta a 'Diario de Teruel' en la qual acusaven la jutgessa de "parcialitat", "falta de competència" i de fer una "trista feina". "Com a jutgessa, senyora, representa el poder de l'Estat (...). Té l'autoritat però no representa la justícia", van escriure.

Per aquesta missiva, van ser condemnats en un procés que va incoar la Fiscalia per un delicte d'insults greus amb publicitat, sentència que va confirmar l'Audiència Provincial. Llavors van acudir al Tribunal Constitucional que, malgrat la intervenció del ministeri públic a favor dels condemnats, va rebutjar el recurs d'empara argumentant que havien excedit els límits de la llibertat d'expressió.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés