Publicat 22/02/2015 13:27

El TC treballa per aconseguir un consens sobre els quatre recursos pendents abans de març

Sede del Tribunal Constitucional.
EUROPA PRESS

Una possible pròrroga de la suspensió es podria endarrerir al ple previst pel dia 3 de març

MADRID, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

L'equip de quatre magistrats del Tribunal Constitucional (TC) centrat en els recursos del Govern espanyol per la consulta del 9N a Catalunya treballa amb intensitat des de fa diverses setmanes per intentar portar a una pròxima reunió del ple d'aquest òrgan unes propostes que aconsegueixin el consens general entorn aquest assumpte.

El Tribunal confia que les resolucions puguin ser estudiades formalment pel ple abans que conclogui febrer o, com a molt tard, a la reunió ordinària que està prevista per als pròxims 3, 4 i 5 de març.

Així ho han assenyalat a Europa Press fonts de l'alt tribunal, que no descarten que pugui arribar-se a convocar una sessió extraordinària la setmana que ve per abordar l'assumpte, tenint en compte que les suspensions acordades el passat 29 de setembre respecte dos d'aquests recursos --els presentats contra l'última Llei de Consultes i contra el decret de convocatòria inicial dels actes del 9N-- caduquen a final d'aquest mes.

Les mateixes fonts no descarten que la discussió sobre si és procedent o no prorrogar les esmentades suspensions acabi traslladant-se al ple ja previst per a la setmana del 3 de març, tenint en compte que la data oficial de conclusió de la suspensió seria l'1 de març, que cau en diumenge.

Els magistrats que porten el pes sobre aquest assumpte són dos de tendència progressista --Luís Ortega i Juan Antonio Xiol-- i d'altres dos conservadors --Pedro González-Trevijano i Ricardo Enríquez--.

Els recursos es refereixen a lleis de Consultes catalanes --l'aprovada el mes de setembre passat i la del 2010-- i igualment el Govern espanyol qüestiona la constitucionalitat de la convocatòria inicial del 9N i la del procés participatiu que finalment s'ha fet a iniciativa del Govern i del president de la Generalitat, Artur Mas.

QUATRE RECURSOS

El Govern espanyol ha presentat aquests recursos davant del TC argumentant que una comunitat autònoma no té competència per organitzar un referèndum i, a més, en el cas de la convocatòria del 9N, que "el seu contingut atenta contra l'atribució de la sobirania nacional, que correspon al poble espanyol" i contra l'"indissoluble unitat de la Nació espanyola".

Ortega és el ponent del recurs més antic, el presentat en el seu moment pel Govern contra la llei catalana de consultes populars del 2010, que és la que permet sol·licitar a l'executiu central la convocatòria de referèndums sobre "qüestions d'especial transcendència política".

El TC va suspendre inicialment la vigència d'aquesta Llei de manera automàtica en compliment de la Constitució (article 161.2), que així ho estableix quan és el Govern el que presenta els recursos d'inconstitucionalitat i ho sol·licita de manera expressa. Tot i això, la suspensió es va aixecar el juny de 2011 i des d'aleshores l'assumpte està sense resoldre.

El segon recurs pendent és el presentat per l'executiu central contra l'última Llei de Consultes, aprovada pel Parlament el setembre de 2014 i que va servir de fonament a la convocatòria inicial de consulta per al 9 de novembre. El ponent d'aquest recurs és González-Trevijano, mentre que Xiol ha estat el designat per al que es va presentar contra la convocatòria inicial de la consulta sobiranista. A l'equip s'hi ha integrat Enríquez per ser expert en contenciós administratiu.

L'últim recurs que s'ha de resoldre en relació amb el 9N és el presentat contra el procés participatiu del 9N juntament amb els seus actes de preparació, cosa que ha costat a Mas una querella per desobediència que es tramita en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La providència d'admissió d'aquest últim recurs no incloïa advertència expressa al Govern sobre l'obligació del compliment de l'esmentada suspensió via l'article 87.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), tot i que ho ha sol·licitat l'Advocacia de l'Estat en el text de la impugnació. Aquest article estableix que "tots els poders públics estan obligats al compliment del que el Tribunal Constitucional resolgui".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés