El TC suspèn diversos punts de la resolució del Parlament i adverteix Torrent de possibles responsabilitats penals

Publicat 10/10/2019 14:23:32CET
Recurs de façana del Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat suspendre diversos punts de la resolució del Parlament de Catalunya del passat 25 de juliol "sobre les propostes per a la Catalunya real", en què es reafirmava el compromís de la cambra parlamentària amb el dret a l'autodeterminació, continuar en el camí de la independència i s'insistia en la reprovació al rei Felip VI.

El Consell de Ministres va aprovar divendres passat portar al tribunal de garanties aquesta resolució dos mesos després, en entendre que incompleix diverses sentències d'aquesta institució. Així mateix, segons va explicar en roda de premsa la ministra portaveu, Isabel Celaá, també es recorreran les propostes de resolució que es van aprovar en el Debat de Política General (DPG), que feien referència a l'amnistia dels dirigents empresonats per impulsar l'1-O i a la petició de sortida de la Guàrdia Civil de Catalunya.

Aquestes últimes no han pogut ser posades en coneixement del TC fins que no van ser publicades divendres passat en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), perquè és un requisit necessari perquè l'Executiu pugui acudir al TC.

De moment, els magistrats han acordat per unanimitat admetre a tràmit els incidents d'execució de sentència que ha presentat el Govern central i han declarat la suspensió dels incisos dels apartats I.1 i I.2 de la Resolució 534/XII del Parlament de Catalunya, de 25 de juliol de 2019, "sobre les propostes per a la Catalunya real", mentre resolen el fons de l'assumpte.

També han acceptat la petició del Govern central d'advertir el president del Parlament, Roger Torrent, el secretari general Xavier Muro i els membres de la Mesa Josep Costa, Joan García, Eusebi Campdepadrós, David Pérez, Laura Vílchez i Adriana Delgado de "la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, i advertir-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què podrien incórrer".

NOTIFICACIÓ PERSONAL

A tots ells se'ls notificarà personalment aquesta resolució sobre l'incident d'execució, alhora que se'ls farà l'advertiment sobre l'obligació de mantenir-se al marge de fer qualsevol actuació en relació amb les sentències del Tribunal Constitucional que el Govern central considera que han estat desobeïdes.

Una d'ella és la que es va dictar el 2 de desembre del 2015 en què es va declarar inconstitucional la Resolució 1/XI del Parlament de 9 de novembre de 2015 "sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre del 2015", la primera iniciativa sobre el procés independentista que va ser admesa a tràmit per la Mesa del Parlament.

L'altra sentència que l'Executiu considera que és contrària és la que es va dictar el 13 de desembre del 2018, en què es van declarar nuls i inconstitucionals tres apartats de la Moció 5/XII del Parlament, de 5 de juliol de 2018, "sobre la normativa del Parlament anul·lada i suspesa pel Tribunal Constitucional", en què s'insistia en la consecució de la independència.

Així mateix, el Govern espanyol entén que la resolució impugnada no acata una tercera sentència, la relativa a la que es va dictar el passat 17 de juliol que va declarar inconstitucional dos epígrafs de la Resolució 92/XII del Parlament, d'11 d'octubre de 2018, de priorització de l'agenda social i recuperació de la convivència, amb la qual es va acordar reprovar el rei Felip VI.

Finalment, el Tribunal ha ordenat donar trasllat al Ministeri Fiscal i al Parlament de la petició de declaració de nul·litat dels incisos referits perquè en un termini de deu dies puguin formular les al·legacions que estimin convenients.