Actualitzat 14/09/2015 13:36

El TC suspèn cautelarment un article de la Llei d'Hisenda catalana sobre funcionaris

MADRID, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit, i per tant ha deixat en suspens de manera cautelar, l'article 4 de la Llei 9/2015, de 12 de juny, segons la qual es crea l'Agència Tributària de Catalunya.

   El precepte va ser recorregut pel Govern espanyol en entendre que vulnera el dret que els ciutadans de tot Espanya tenen a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, primant els que ja tenen destí a Catalunya.

   El tribunal ha dictat una providència aquest dilluns en la qual acorda traslladar el recurs al Congrés dels Diputats i al Senat, així com el Govern espanyol i el Parlament, que disposaran de 15 dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients; aquesta decisió no prejutja el fons de l'assumpte.

   El citat article afegia a la Llei dues disposicions addicionals relatives a la integració voluntària (reconeixement del dret) de funcionaris en els Cossos Superior d'Inspectors Tributaris i de Tècnics de Gestió Tributària, tots dos de la Generalitat.

DOS TIPUS DE FUNCIONARIS

   Aquest dret es pretén aplicar per Catalunya dos tipus de funcionaris: els que prestin serveis a altres Administracions Públiques, que tenen assignades funcions substancialment coincidents amb les pròpies del Cos i que tinguin destí definitiu a l'àmbit territorial de Catalunya.

   I els que tinguin assignades funcions substancialment coincidents, que en el moment de la convocatòria prestin serveis en l'Administració de la Generalitat o a l'ens del sector públic que d'ella depenen.

   El problema, segons el Govern espanyol, radica en el primer grup i, concretament, en el fet de "requerir el destí definitiu a l'àmbit territorial de Catalunya", doncs així "s'exclou el dret d'accedir en condicions d'igualtat a la resta d'interessats de la resta d'Espanya", permetent a funcionaris que no presten serveis en l'Administració autonòmica "accedir per integració a la funció pública d'aquesta, cosa que d'altra banda constitueix una manera d'accedir ex novo a la funció pública".

VULNERACIÓ DE DRETS

   Les raons esgrimides pel Govern central per impugnar aquest article són que vulnera el dret fonamental de l'article 23, "de manera que els ciutadans de tota la nació tenen dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalin les lleis".

   Afegeix que es vulnera l'article 103.3 de la Constitució que estableix l'accés a la funció pública d'acord amb els principis de mèrit i capacitat.

   Alhora, apunta que afecta els articles 55 i següents de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, relatius a l'accés a l'ocupació pública i l'adquisició de la relació de servei.

   "Aquest Estatut assenyala que els sistemes de selecció de funcionaris de carrera seran, amb caràcter general, els d'oposició i concurs-oposició i només en virtut de llei, i amb caràcter excepcional, el sistema de concurs", argumenta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés