Publicat 11/11/2015 13:14

El TC es reuneix a les 16.30 per estudiar si admet el recurs de l'Estat a la resolució

MADRID, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional es reunirà aquest dimecres a les 16.30 hores per estudiar l'admissió a tràmit del recurs presentat per l'advocada general de l'Estat, Marta Silva, al Tribunal Constitucional (TC) contra la resolució aprovada dilluns passat pel Parlament català que comença la "desconnexió" d'Espanya i proclama solemnement el començament de la construcció d'una república catalana.

La impugnació de la resolució, que va ser impulsada per JxSí i la CUP, va ser acordada al matí d'aquest dimecres pel Consell de Ministres reunit en sessió extraordinària després d'obtenir l'aval del Consell d'Estat, l'informe del qual declara l'existència de "fonaments jurídics suficients" per al recurs.

En el recurs, el Govern espanyol sol·licita la suspensió de la declaració, que seria automàtica amb només l'admissió a tràmit d'aquest en compliment de l'article 161.2 de la mateixa Constitució.

DEMANA UNA ADVERTÈNCIA EXPRESSA

A més en el recurs se sol·licita expressament que la resolució es notifiqui a un total de 21 alts càrrecs catalans --se'ls cita per nom, cognom i lloc que ocupen--, que l'esmentada notificació es faci "sota advertiment exprés de suspensió de les seves funcions" --fet que si s'inclomplís produiria accions penals--, i que s'afegeixi la prohibició també expressa que el Parlament emprengui iniciatives legislatives que pretenguin donar compliment a la resolució.

Els càrrecs advertits serien la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, o en el seu cas la persona que resulti nomenada després de la investidura, i també els membres de la Mesa del Parlament i els del Consell de Govern català.

DURADA DEL DEBAT

En principi podria pensar-se que, si es reuneix aquesta mateixa tarda, el ple del TC hauria de ser breu perquè els 11 magistrats no hauran de discutir sobre el fons del recurs, sinó simplement valorar si l'escrit compleix amb els requisits formals per ser admès a tràmit.

Tot i això, el debat --que es farà amb caràcter d'urgència, ja que aquesta setmana no havia previst la celebració del ple a l'òrgan de garanties--, pot allargar-se perquè l'adopció o no de les mesures d'advertència sol·licitades pel Govern espanyol podria generar debat en el si del tribunal de garanties.

Segons l'informe aprovat dimarts pel Consell d'Estat, i d'acord amb els arguments de la proposta presentada pel Govern espanyol a aquest òrgan consultiu, la resolució del Parlament implica la vulneració evident del nucli essencial de la Constitució espanyola" i "la seva declarada insubmissió a les institucions de l'Estat central", fet pel qual exposa que vulneraria diversos articles de la Constitució.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés